Salva pistab rinda hiiglastega

Annika Matson 17. mai 2006, 00:00

Salva Kindlustuse suurim eraisikust aktsionär on Tiit Pahapill, kellele kuulub 45 protsenti firmast. Triin Teramäele ja Peep Kütile kuulub veel kümnendik ettevõttest.

Kahe aasta eest sai 45 protsendi Salva Kindlustuse aktsiate omanikuks investeerimispangale Danske Capital kuuluv fond Amber Trust. Aktsiad ostis fond toona turvaärimees Urmas Sõõrumaaga seotud firmalt. "Kosilasi käib igal pool ja kõikjal kogu aeg - meie tahame täna olla eraldiseisev ettevõte," ütles Salva Kindlustuse juhatuse liige Urmas Kivirüüt.

"Salva võib kunagi olla huvitav börsifirma, aga antud hetkel peab küsima, kas Salval endal on huvitav olla börsifirma," märkis Salva finantsjuht Andres Lõhmus börsiteema kohta. Ta lisab, et börsile minek on ajendatud kas investorite või lisaraha soovist, aga Salval praegu sellised vajadused puuduvad. "Lisaraha olevate ja planeeritavate projektide tarbeks ei vajata ning puuduvad ka muud motivaatorid," möönis Lõhmus. Börsile mineku teema võib aga kunagi päevakorrale tõusta.

"Üks aspekt, mida võiks minna otsima börsilt, on usalduse ja läbipaistvuse kasv, kuid juba täna on meie läbipaistvus samaväärne börsil noteeritud firmadega, kuna nõuded aruandluse ja avalikustamise osas on samad," kommenteeris ta.

Märkusele, et vahel esitavad investeerimispangad raha andes nõudmise, et mõne aja pärast tuleb firma börsile viia, vastas Kivirüüt, et Amber Trusti eesmärk on investeeringutelt tulu teenida. "Aktsionärid investeerisid raha, et ettevõte töötaks ja kasumit teeniks - ja seda oleme neile kogu aeg andnud," möönis Kivirüüt. Salval Eestist väljaspool kontoreid ei ole, aga plaan naaberriikidesse minna on õhus. "Eesmärk on stabiilne kasv. Oleme lähiturge analüüsinud. Tähtis on leida õige hetk turule sisenemiseks, seda hetke ei ole veel tulnud," ütles Kivirüüt. "Ma ei ütle, et me homme lähiturgudele läheme, aga ma ei ütle ka, et kunagi ei lähe," märkis Kivirüüt.

Salva Kindlustuse turuosa on 12,6 protsenti. Suurima, If Eesti Kindlustuse turuosa on 38 protsendi kandis. "Salva eesmärk on kasvada koos turuga või veidi kiiremini, 13-14 protsenti aastas."

Kindlustusfirmad investeerivad ka ise osa omakapitalist kinnisvarasse, võlakirjadesse ja aktsiatesse. Reeglid on ranged, vara peab olema kiiresti rahaks vahetatav, kui suuremad summad tuleks klientidele välja maksta. Lõhmus selgitas, et ligi kümnendik firma investeeringutest on aktsiates. "60 protsenti on Ida-Euroopa, Skandinaavia ja Balti riikide aktsiates ning 40 protsenti Lääne-Euroopas," ütles Lõhmus.

Kivirüüt näeb kindlustusfirmal potentsiaali kõigis 25 Euroopa Liidu riigis. Piiriülesel kindlustusandjal võimaldab seda teenuste vaba liikumine.

Kindlustusturg on tsükliline ja viimased kolm aastat on hästi läinud. "Kui seltside kasumid on head, hakkavad hinnad langema, kasumid kaovad ja kõik on kahjumis, siis hakkavad hinnad taas tõusma," kirjeldas ta. Mullu oli Pärnu üleujutus, aga sellel seltside aastatulemitele väga suurt mõju ei olnud. "Ka madalate hindadega toodetakse hetkel kasumit ja see vihjab kindlustusturu tsüklitipu peatsele saabumisele," ütles Kivirüüt.

Fondidel Amber Trust ja Amber Trust II on kokku ligi 4 miljardit krooni (250 miljonit eurot) hallatavat raha, ütles Amber Trusti esindaja Eestis Indrek Kasela.

45protsendiline osalus on neil Salva Kindlustuses ja siiani ollakse investeeringuga väga rahul. "Ettevõtte majandustulemused on olnud muljetavaldavad ning Salva Kindlustus on omanikele ka korrapäraselt dividende maksnud," ütles Salva nõukogusse kuuluv Kasela.

"Olles ainuke kohaliku kapitali poolt kontrollitav kindlustusselts ja konkureerides välismaiste kindlustusettevõtete Eesti tütarfirmadega, on Salva edukalt hakkama saanud," lisas ta.

Viimati ostis Amber Trust eelmise aasta detsembri keskel Balti riikidest ligi 90 protsenti Leedu toiduainetööstusest Kauno Pieno Centras, mis on ka Tallinna Külmhoone suuromanik. 89,96 protsendi eest Leedu kontsernis maksti 184,7 mln krooni ehk 11,8 miljonit eurot.

Suprema vahendatud tehingus müüsid oma suurosaluse Kauno Pieno Centrases (KPC) Euroopa Rekonstrueerimis- ja Arengupank (EBRD) ning teised senised KPC suuraktsionärid.

Salva Kindlustust jätab börsiletulek üsna külmaks. See on ka arusaadav, sest firma ei ole agressiivse kasvu faasis ega plaani hetkel välismaale laieneda. Nii ei ole ka täiendavat kapitali vaja. Ennast paari aasta eest Salva Kindlustusse ostnud Amber Trust pole börsileviimist nõudnud, vaid on rahul seniste majandustulemustega - firma on kasumis ja maksab dividende. Salva Kindlustuse turuosa on veidi üle 12 protsendi ja seda loodetakse hoida või mõnevõrra suurendada. Hüvitisi maksis kindlustusfirma aprillis 18,9 miljoni krooni väärtuses, kindlustusmakseid koguti samal ajal 31,8 miljonit krooni.

Salva Kindlustusel on esindused 12 linnas ja firma pakub kümmet erinevat kindlustustoodet.

Börsifirmana oleks Salva Kindlustus igati huvitav ettevõte. Eesti investoritel on juba kogemus ühe kindlustusfirmaga. Börsi algusaegadel olid noteeritud ASA Kindlustuse aktsiad. See firma aga läks pärast 1997. aasta börsikrahhi pankrotti. Seega oleksid Salva Kindlustuse aktsiad adrenaliini kaifivale investorile heaks investeeringuks.

Täna tegutsevad Eestis seitse kindlustusseltsi, mis on siin asutatud, lisaks neli välismaise firma filiaali ja üle 200 piiriülese teenuse pakkuja Euroopa Liidu riikidest. Nende 200 turuosa on marginaalne. Peamised tegutsejad on siiski kohalikud firmad ja filiaalid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing