Toorainetel 25 aasta suurim kukkumine

Romet Kreek 22. mai 2006, 00:00

Tooraineturgude ajalukku läks läinud nädal 25 aasta suurima kukkumisega. Spekuleeriti, et kõrgemad intressid vähendavad raha paigutamise huvi toorainetesse.

Vase hind kukkus 10 protsenti, kuld 7,6 protsenti, hõbe 13 protsenti.

"Spekulandid tulevad metallidest välja," ütles ING Investmentsi fondijuht James Vail. "Selles sektoris on teenitud nii palju raha, et inimesed püüavad end kaitsta, et mitte kaotada teenitut. Ülespoole liikumise osas oli tunda skeptitsismi - nüüd on languspaanika."

"Turg jookseb mõnede toorainete osas tühjaks uutest ostjatest," ütles Societe Generale hedge-fondide turundusdirektor Michael Guido Bloombergile. "Nad ei osta kulda 700 dollariga ja vaske 8200-ga, kuna seda näib maksvat liiga palju. Kõik soovivad näha tagasilangust, et siis uuesti tulla ostma."

"Kuna kõik turud kõikusid nädalal metsikult, hakkavad inimesed tundma muret, et majanduskasv aeglustub ja inflatsioon kogub tuure," ütles Societe Generale analüütik Stephen Briggs. "See ei ole hea kombinatsioon, eriti tööstuslikele metallidele."

Osa analüütikuid arvab, et toorainemull on lõhkenud, teised aga, et hinnad taastuvad läinud nädala kukkumisest. Ma pole veendunud, et suurele tõusule järgneb vaid nädalane langus. Inflatsioon ja kõrgemad intressid ei lähe nii kiiresti üle.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing