Moodne garaažiuks avaneb kergelt

Marina Tigasing 24. mai 2006, 00:00

Mugavusi pakkuv kaasaegne garaažiuks nõuab eeskujulikult ettevalmistatud ukseava, täpset tööd ja piisavat avanemisruumi.

"Kõige olulisemad on garaaži mõõdud," räägib OÜ Wiru Uks projektijuht Vadim Post. "Kuna enamasti paigaldatakse tõstukuksed avast sissepoole, siis on oluline, et põsed ja sillus ehk ukse üla-,

külg- ja alaosa oleksid tasapinnalised ja loodis. Mida tasasem on pind, seda parem on tihendite nakkuvus ning paigalduse tulemus." Näiteks vana kiviseina tasandamisel võib kasutada krohvi.

"Et ukse juhtsiinid normaalselt ära mahuksid, peaks vaba ruum ava kohal olema vähemalt 20 cm ja kummalgi küljel optimaalselt 15 cm," soovitab Post. Lisaks tuleks tähelepanu suunata ka ruumi sügavusele. Soovitatavalt võiks see olla 80 cm suurem ava kõrgusest. Ava laius ja kõrgus määravad ära tellitava garaažiukse mõõdud.

OÜ Kruuse tegevjuhi Margus Küttimaa sõnul kuulub standardkomplekti uks koos paigaldusega, aga ilma lisavarustuseta. Lisavarustuse moodustavad erinevad automaatikaseadmed nagu fotosilmad, kaugjuhtimispuldid, ajamid ja juhtblokid.

"Automaatika poole pealt on võimalik valida kas rihmülekandega või kettülekandega tõstukukse vahel," seletab Küttimaa. Rihmülekandega uks on vaikne nii avanemisel kui ka sulgumisel. Kettülekandega tõstukuste puhul kasutatakse elektroonilist juhtblokki. Turvalüliti uksel võimaldab ettesattunud takistuse korral ukse tagasi üles kerida. Mõlemal mudelil on automaatne valgustus, mis uste avanemisel teatud perioodiks süttib.

"Tõstemehhanismide erinevus tuleneb sellest, kui palju vaba ruumi on sillusest laeni," sõnab Küttimaa. Kui silluse ja lae vaheline ala on kuni 30 cm, saab paigaldada madaltõsteukse. Kui vaba ruumi on rohkem kui 50 cm, siis tuleb kasutada kõrgtõstemehhanismi.

Kui teised firmad pakuvad vaid hinnapäringuvõimalust, siis Haapsalu Uksetehas müüb standardgaraažiuksi hinnavahemikus 14 000 kuni 23 000 krooni.

"Ehituselt saab tõstukuksed jagada kahte rühma: sandwich- ehk sektsioonpaneeluksed ja käenduksed," selgitab Küttimaa. Sektsioonpaneeluksed koosnevad külmatõkkest, mis eraldab välist külma ja sisemist sooja, soojusisolatsioonikihist ning galvaniseeritud terasplekist, mis on kaetud polümeerse pinnakattega. Käendukse ehituse omapära seisneb soojustusisolatsiooni puudumises, mistõttu garaaži sise- ja välistemperatuur on praktiliselt sama.

"Sektsioonpaneelukse kasuks langes valik hea lisavarustuse ja paigalduskvaliteedi tõttu. Ja muidugi määras valikut suuresti hind," põhjendab oma valikut Kuressaare garaažiomanik Mehis Vipp. "Rihmülekandega uks on väga vaikne, puldiga lihtne avada ja sulgeda, lisaks automaatne valgustus ning töökindlus."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing