Tallinki aktsionärid infosulus

Romet Kreek 20. juuni 2006, 00:00

Tallinki aktsionäride erakorraline üldkoosolek, kus soovitakse kinnitada Silja Line'i ost ja uute aktsiate emiteerimine, toimub 22. juunil.

Päris huvitav on võrrelda Eesti mõistes suurtehingut eile avaldatud Euroopa mastaabis suurtehinguga. Nokia ja Siemens loovad võrguseadmete üksuste baasil ühisettevõtte. Nokia räägib rahalises mõõdus sünergiast ja sellest, palju kavatsetakse koondada töötajaid. Nokia Siemens Networks koondab 9000 oma 60 000 töötajast, saavutades sel teel aastaks 2010 umbes 1,5 miljardi euro suuruse kulude kokkuhoiu. Arvestamata ümberkorralduskuludega, peaks partnerlus mõjutama Nokia ja Siemensi majandustulemusi 2007. aasta lõpuks positiivselt. Nokia ja Siemensi juhid kommenteerivad loodava ettevõtte kasumit, marginaale ja kasvueesmärke. Samuti räägitakse strateegiast, turuosast, tootmiskuludest, restrukturee-rimiskuludest ja integreerimisplaanist. Tallink pole sellelaadset informatsiooni Silja ülevõtmistehingu kohta avaldanud - kuigi aktsionäridelt soovitakse tehingule heakskiitu. Samuti pole Tallinki juhtkond teinud aktsionäridele teatavaks ettepanekut, kui palju nad soovitavad määrata Sea Containersile minevate Tallinki aktsiate emissioonihinnaks. Ehkki Tallink on avaldanud mahuliselt palju informatsiooni, ei leidu selle seas kuigi palju sisulist infot, mille põhjal aktsionärid üldkoosolekul otsustama peaksid, kas kiita tehing ja aktsiate emiteerimine heaks või mitte. Võib-olla lähtub ülevõtmine kindlast visioonist, kuid pole lõpuni mõeldud.

Võib-olla ei suuda Eesti ettevõtted tulevikku prognoosida, rääkimata sünergiaefektidest. 1997. aastal veel oskasid. Leedus oskavad või suudavad ettevõtted sealse regulatsiooni alusel vähemalt aastakäivet prognoosida. Ka Eestis saavad mõned ettevõtted sellega hakkama.

Eesti Ehituse aktsial sai pühapäeval täis kuu aega börsil olekut. Emissioonihinnaga (89,97 krooni ehk 5,75 eurot) võrreldes oli aktsia reedese sulgemishinna alusel 5,2 protsenti plussis. Reedel maksis Eesti Ehituse aktsia 94,66 krooni ehk 6,05 eurot. Võrreldes esimese börsipäevaga on aktsia 0,3 protsenti miinuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing