Kus jagab prominent jaaniõlut?

Villy Paimets 22. juuni 2006, 00:00

Tasuta söögi-joogi poolest on asi hull ka mujal maailmas - Brüsseli eestlased korraldavad hiigelsuure jaanitule homme õhtul, kuid ürituse veebilehel haigutas toetajate lingi taga teisipäeva lõunal veel suur tühjus. Seepärast palutaksegi igal kohaletulnul oma söök-jook kaasa haarata (nii palju, et jätkuks kahele sõbralegi). Lisaks tuleb igal täiskasvanul tasuda 5eurone (ca 78 krooni - toim.) osamaks.

Tere, kuulsin, et Teie olete külainimesi tavaliselt jaanipäeval toidu ja joogiga aidanud?

(Paus). Kas see on nüüd mingi konksuga küsimus või? (Oleg Gross on telefonis umbusklik; rahustan ta maha-ei, jutt ei ole kuidagi seotud ei ümbrikupalkade ega käimasoleva Oleg Gross versus Äripäev kohtusaagaga, tegemist on hooooopis pehmema teemaga.)

(Paus). Noh. Ma ei oska nüüd täpselt öelda, jah, heategevusega ma tegelen jah, aga mul praegu puudub täpselt ülevaade, võib-olla Aasperes, kus ma kunagi töötasin, on üks jaanituli ja olen natuke rahaliselt aidanud ja, aga mis te konkreetselt silmas peate, et siis suurusjärk ja kus ja keda ja mida ja? No neid jaanitulesid on mitu tükki, igal juhul toetame neid piirkondi, kus meil omal kauplused asuvad. Tihtipeale tulevad ka Eesti teisest otsast taotlused, aga neid üldjuhul mitte. Tallinnas on rikkaid firmasid ja tegijaid küll, et kui aidata, siis ikka oma piirkonnast…

See on siis Lääne-Virumaa põhiliselt?

Jah.

Aga oskate ehk mingi konkreetsema koha ka öelda, kuhu inimesed võiks kohale tulla Oleg Grossi kulul lõunat sööma?

No päris nii suurelt, et kohe lõunat sööma… aga no näiteks Aaspere piirkonda ma see aasta väikse toetuse teen jaanipäevaks konkreetselt. Aga need ei ole suured summad, nii 1000 kuni 2000 krooni piires…

Aa, rohkem nagu selline hea tahte märk?

Nojah, ilmselt nad paljudelt korjavad raha, need suurusjärgud on ikka 1000st 2000 kroonini, mitte rohkem.

Aga kas annate raha või annate kaupa?

Ma olen andnud raha, iseenda raha, näiteks Aasperes ma töötasin konkreetselt, ma olin seal 15 aastat tööpõllul, jah, kaupa me ei saagi niimoodi päris anda, see ei ole nii lihtne, seal tuleb erisoodustusmaks, kui kaupa hakata andma.

Et lihtsam on oma rahakotist raha anda?

Nojah, väikseid summasid on võimalik niimoodi, nii nagu iga inimene, kui ta näeb tänaval raskes olukorras inimest, siis inimene aitab, aga ma räägin, et need on ikkagi pisikesed summad.

See on huvitav kokkusattumus, et alati, kui Äripäev mulle helistab, olen ma parasjagu Riias.

Ei, see ei ole päris nii, ma olen küll erinevaid külaüritusi toetanud, aga mul on omal 10aastase traditsiooniga jaanituli, igal aastal on ikka 100-200 inimest kohale tulnud, see on minu kodus Kernu lähedal, aeg-ajalt on Kroonikas kirjutanud jah. Aga mul on ikka selline eestipärane külajaanituli, tuli on ikka mitme maja kõrgune ja kogu küla on oodatud. Tuleb selline eestipärane pidu, sealt ei ole kunagi puudunud rahvalaulikud ja rahvatantsijad, kas või sadagu, alati on kohal.

Veedan jaanipäeva kodus Hundisilmal. Kutsutud on ka Eru küla ja Võsu inimesi - neid, kellega tihedamalt läbi käime.

Kas Teie toetate mõnda külajaanituld?

Mina isiklikult ei toeta, see teema ei ole üles kerkinud, meil vald toetab väga aktiivselt.

Aga kas Teile kuuluv AS Võhu Vein toetab?

Ei, ja viimasel ajal pole eriti küsitud ka, saadakse ise hakkama. Aga (Võhu Vein - toim.) toetab Avinurme pütilaata, 23. juunil toimub, poliitikud peavad kõnesid ja…, Rein Aidma ja Mati Kepp ja mina ja, mina ei lähe Saaremaale paraadile, olen kodukandis, ei, ma ei tee valimispropagandat, ma ei ole seda niiviisi võtnud, see on hoopis eraldi teema, rahvas ka ei võta seda niimoodi, seal ei ole sellist sõnumit, mul on iga kuu 20-30 erinevat kohtumist valijatega.

Oma rahva sees tuleb olla.

Kas Teie toetate mõnda külajaanituld?

Ei.

Aga kui küsitaks, kas siis toetaksite?

Ei.

Miks mitte?

No miks ma peaksin andma? Kas teie annaksite?

Ega vist.

No vot.

Aga kus Te muidu olete jaanipäeval?

Oma mereäärses suvilas Kaberneemes, no ikka 10-20 inimest tuleb kokku, aga tuli tuleb suur…

Nii suur, et terve Kaberneeme läheb (tuleroaks - toim.)?

Ei terve Kaberneeme ei lähe, otse rannajoonel saab teha, seal on ohutu, seal on terve kuhi tormi murtud puid, ainult kokku kuhjamise vaev.

Aga kas Teie sõpradest keegi toetab mõnd jaanituld?

Ei ole kuulnud küll, see on nii ootamatu küsimus, ma põhimõtteliselt üldse ei toeta kedagi niimoodi, ma maksan makse korralikult…, (torisedes) pidu toetama, ma saaks aru veel, kui keegi on raskustes ja oleks vaja toetada, aga raskuste ajal ei peeta ju pidusid...

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:05

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing