Jalgpall on nr 1!

Jaan Roos 28. juuni 2006, 00:00

Igas väiksemaski linnas saab kohe aru, et midagi suurt on teoksil - kõikjal on levinuim kujundusmotiiv jalgpall. Jalgpallid telefoniputkade katustel, paberist jalgpallisärgid ehtimas kondiitriäris kommikotte. Ka Berliini teletorni kuppel on kujundatud jalgpalliks.

Berliini-lähedases väikelinnas Beelitzis sattusime kirikusse, mille altarile oli üles seatud suur ekraan jalgpalliülekande jälgimiseks. Kirikuõpetaja käis ringi ja pakkus mängu jälgijatele õlut ning limonaadi.

Kui mängib Saksamaa meeskond, siis on tunne, et ka tuul jätab puhumise ning hiired juustu söömise. Mängule elavad kaasa kõik - noored ja vanad, mehed ja naised. Vaatavad ja rõõmustavad, sest siiamaani on hästi läinud. Loodetakse, et kordub 1974. aasta, kui ilmameistriks tuli peoperemees Lääne-Saksamaa.

Nendes linnades, kus MMi mängud toimuvad, teevad eksimise võimatuks staadionitele ning Fan Festile (ametlik kogunemiskoht mängulinnas, kus kümned ja sajad tuhanded inimesed saavad koos mänge vaadata ning enne ja pärast pidutseda) viitavad sildid.

Berliini Tiergartenissse oli kümmekonna suure ekraani juurde juba neli tundi enne Saksamaa ja Ecuadori mängu algust kogunenud üle 100 000 inimese. Mängu vaatas ekraanidelt sakslaste andmeil pool miljonit huvilist.

Sakslased on fännidega väga koostööaltid. Kui sul on seljas jalgpallisärk, tullakse lahkesti abi pakkuma. Märulipolitsei, kelle hulgas on üllatavalt palju naisi, on rõõmuga nõus pisut "lõbusate" fännidega poseerima. Fännide tarvis on loodud nn fan embassy'd, kus saab nõu staadioni asukohast kuni ilmateateni. Mängupileti omanikele on linnatransport tasuta.

Suur äri käib ka piletitega ning vaatamata ponnistustele musta turgu peatada on paljud staadionil "vasakult" saadud piletitega. Isikuandmeid keegi ei kontrollinud. Näiteks ei pidanud üks Chicagost pärit Brasiilia koondise poolehoidja paljuks maksta 60eurose Brasiilia-Austraalia pileti eest 600 eurot. Samasse suurusjärku kuuluvad ka paljude Inglise koondise fännide makstud summad, mis seletab nende ärrituvust kesise mängu korral.

Kuid MMi finaalturniiri nautimise saladus peitub ikkagi nendes fännides, kes hoolimata resultaadist tunnevad rõõmu mängust, heast ilmast, külalislahketest võõrustajatest ning lihtsalt elust. Müncheni staadioni juures pakkus üks naljamees neile, kel pileti jaoks raha polnud, tasuta suudlust!

Guus Hiddink, Austraalia peatreener pärast kaotust Itaaliale
Ainuke etteheide, mida ma teha saan, on, et me ei löönud väravat. See eristab meid Itaalia meeskonnast.

Oleg Blohhin, Ukraina peatreener mängust Šveitsiga
Meeskonnad olid võrdsed ning mõlemal oli palju võimalusi võiduks. Meil oli penaltite löömisel rohkem õnne, see oli Vene rulett.

Marco van Basten, Hollandi peatreener mängust Portugaliga
Mitte keegi ei arvestanud väljakukkumisega kaheksandikfinaalis. On kahju, et teisel poolajal nii vähe tegeleti jalgpalli mängimisega. Samuti on väga kahju, et kohtunik nii tähtsat mängu niimoodi vilistab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing