Emajõe Suveteater tõi Koidula Tartu peale jalutama

Ülle Hallik 30. juuni 2006, 00:00

Eilsest võib Tartus Jaama tänava pargis näha õhtuti jalutamas esimesest ärkamisajast pärit eesti kultuuriloo suurkujusid, kes valmistavad ette esimest laulupidu ja toovad lavale Eesti esimest emakeelset näitemängu.

Fantaasiaküllane ja muusikaline lugu "Koidula" on täis nii armastust kui ajalugu. Urmas Lennuki kirjutatud loos ilmuvad Jaama tänava pargis vaataja ette Koidula oma isa ja õe-vennaga, Kreutzwald ja Jakobson ning hulk nende kaasaegseid.

"See on üks vaimude mäng Jaama tänaval, kus tegelased elustuvad 136 ja 137 aastat hiljem," selgitas lavastaja Andres Dvinjaninov. Vaimud ilmuvad kohale täna, siin ja praegu, et mängida mänge, kuidas kõik kunagi oli või kuidas see oleks võinud olla. Käigus on mitmeid fantaasiaid, tegelaste kired ja ideed sulanduvad aastatel 1869 ja 1870 ning põkkuvad aastal 2006.

Lisaks esimese laulupeo ettevalmistustele näeb publik fantaasiat sellest, kuidas Koidula lavastas oma näidendit "Saaremaa onupoeg" ehk siis eesti teatri sünnilugu. Dvinjaninovi sõnul on Emajõe Suveteatril soov pakkuda eesti teatri aastal elustunud pilti, kuidas emakeelne teater kunagi alguse sai. Seda ajalooliselt "õiges" paigas, kus tollased kultuuritegelased tõesti kunagi istusid, kohtusid, vestlesid ja laulsid puude all, mille nad ise istutanud olid.

"Nüüd on nende puude all justkui teatrihiis," ütles lavastaja ning lisas, et üks puu istutatakse ka etenduse käigus.

Etenduses kuuleb palju laulu ja muusikat, mille on loonud Indrek Kalda ja Toomas Lunge. Kõik kantakse ette elavas esituses, nii pillimäng kui ka koorilaulud.

Osades on Elina Reinold, Hannes Kaljujärv, Helena Merzin, Jüri Lumiste, Taavi Tõnisson, Leino Rei, Marko Mäesaar, Indrek Apinis, Andres Dvinjaninov, Margus Tammemägi ja Tanel Aavakivi.

"Koidula" lavastusega tähistab Emajõe suveteater lisaks eesti teatri sajandale juubelile oma 10. tegevusaastat, äsjavalminud lavastus on teatri repertuaaris samuti kümnes.

Oma väikese juubeli suvel mängib teater tänavu mitut lavastust. Kohe "Koidula" etenduste järel mängitakse samas, Jaama tänava pargis kuuel korral "Hulkur Rasmust", kuu aja pärast esietendub Tartu Antoniuse Gildi õuel Vahur Kelleri lavastuses keskaegne linnalegend "Rotipüüdja".

Sügise poole võib aga Tartu ülikooli vanas anatoomikumis taas kohtuda "Frankensteiniga".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing