Stora Enso kaalub saetööstuste müüki

Ralf-Martin Soe 31. juuli 2006, 00:00

Metsanduskontserni Stora Enso saetööstuste haru võimalikust müügist kirjutas reedene Rootsi majandusleht Dagens Industri. "Oleme küll puidutoodetelt Euroopa suurim, kuid selle rentaablus ei rahulda. Üks võimalik alternatiiv on kogu tegevusala müükipanek," tsiteerib leht firma finantsjuhti Hannu Ryöppöneni. Vaatluse all on 27 saetööstust kokku 5000 töötajaga, mille hulka kuuluvad ka neli saetööstust Eestis.

"See on tõsi, et saetööstus ei tee seda raha, mida ta peaks tegema. Ka Eestis ei ole kasum see, mis ta peaks olema," kommenteeris Stora Enso Timber Balti tegevjuht Pekka Hukkanen, kes polnud veel uudisest kuulnud.

Hukkanen lisas, et ta ei saa firma börsistaatuse tõttu konkreetseid numbreid Eesti kohta öelda.

"Sae- ja paberitööstuses on kõik võimalused olemas, eriti kui kasum on liiga väike," vastas Hukkanen küsimusele, kas firma saetööstuse müügi kaalumine tuli üllatusena.

"Millegipärast on suurtel metsanduskontsernidel saetööstusharud kahjumis, meile on saematerjali tootmine põhitegevus ja oleme sellega pea kõigil kuudel kasumis," rääkis kolme suurima saetööstuse hulka kuuluva Toftani juhataja Martin Arula. "Madalast rentaablusest ei julgeks selles äris küll rääkida, meil on korralikud majandusnäitajad, näiteks aastaga on käibe kasv olnud umbes 25 protsenti ja kasumlikkus ehk suuremgi," kommenteeris Arula.

Kehv rentaablus võib tulla aukudest tooraine varumisel, standardi-, mitte kliendipõhisest müügitööst, puudujäägist erialases kompetentsis või liigsest juhtimise tsentraliseeritusest, rääkis Arula. Saetööstus on kulude mõttes lokaalne nähtus ja seetõttu on ühest peakontorist raske näha probleeme nii Soomes, Eestis kui ka mujal, lisas mees, mis võiks olla Stora Enso saetööstuste kehvade majandusnäitajate probleemiks.

Kui saetööstused müüakse ära ja viiakse näiteks Venemaale, siis konkurents tooraine pärast kindlasti väheneb ja siinsed saetöösturid saavad rohkem hingata, rääkis Arula.

Küsimusele, kas Toftan oleks mõne saetööstuse ostust huvitatud, vastas Arula, et ilmselt mitte.

Eestis kuuluvad Stora Enso Timberile Imavere, Näpi, Sauga ja Paikuse saeveski ning Viljandi liimpuidutehas. Tehaste aastane tootmisvõimsus on 0,9 miljonit m3 saematerjali, millest ligi pool on järelvääristatud. Töötajaid on kokku 850.

Stora Enso saetööstuste kontserni käive on 15 miljardit Rootsi krooni (üle 25 miljardi Eesti krooni) ehk ca 10% kontserni kogukäibest. Selle aasta esimesel poolaastal moodustas saetööstuste kasum 5% kontserni kogukasumist, kasumimarginaal oli 2% kogu kontserni keskmiselt 5% kõrval, kirjutas Rootsi leht.

Stora Enso saetööstuseid on Soomes, Rootsis, Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Hollandis ja Saksamaal.

Stora Enso tegi reedel Dagens Industri artikli peale avalduse, milles märgib, et ajaleht on teinud "liiga kaugeleulatuvaid järeldusi". Mingeid konkreetseid otsuseid pole kontserni puidutoodete haru osas tehtud ega ole selle jaoks praegu ka mingit ajakava, teatas firma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing