Pommihirm halvas Briti lennuliikluse

Tõnis Arnover 11. august 2006, 00:00

Briti luure- ja julgeolekuteenistus olid mitmekuulise uurimise järel jõudnud jälile terroristide rühmale, kes väidetavalt oli tahtnud Londonist USAsse lendavates lennukites korraldada lennu ajal plahvatusi. Politsei andmeil olid nad tahtnud lõhkeaine lennukitesse toimetada käsipagasis. Briti Sky Newsi andmeil pidi plahvatus toimuma kuues lennukis.

USA valitsuse kõrge ametnik teatas, et luureinfo viitab väga tugevalt terroriorganisatsioonile al-Qaeda. Ametniku sõnul kavatsesid terroristid õhkida USA lennukompaniide Continental, United ja American Airlines reisilennukeid, vahendas CNN.

Briti siseminister John Reid möönis, et avastatud vandenõu oli politsei hinnangul väga tõsine ning et terroristid tahtsid mitmes lennukis korraldada plahvatusi, mis oleks nõudnud palju inimelusid.

"Kavandati enneolematus ulatuses inimeste massimõrva," ütles Metropolitani politsei ülema asetäitja Paul Stephenson Financial Timesile.

Ennetava operatsiooni käigus arreteeriti eile Londonis ja Birminghamis kümneid inimesi, neist 21 jäeti vahi alla. Kõik on Briti kodanikud. Briti sisejulgeolekuteenistus MI5 tõstis ohutaseme "kriitiliselt" tasemelt "karmile". Ka USA, mille presidenti George W. Bushi oli Kariibi merel puhkav Briti peaminister Tony Blair olukorrast informeerinud, kehtestas kõigile Briti-USA lendudele kõrgeima ohutaseme.

"Me usume, et Londonis toimepandud arreteerimised on oluliselt ohtu vähendanud, kuid me ei saa olla täiesti kindlad, et oht on täielikult kõrvaldatud või vandenõu lõplikult nurja aetud," ütles USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff. Tema andmeil ei ole USAs vastavat vandenõu seni avastatud.

USA terrorismivastase võitluse ekspert ütles Wall Street Journalile, et selle vandenõuga võib seotud olla kuni viiskümmend inimest. Nad ei istunud veel lennukis, kuid tahtsid seda lähiajal teha, oht oli seega reaalne, väitis ta.

Kõrgendatud ohutase tähendas eelkõige seda, et Heathrow', aga ka teistes lennujaamades tugevdati turvameetmeid. Heathrow' lennujaam oli suletud saabuvatele lendudele, kuid Briti lennuamet lubas siiski enne hoiatust teele asunud lennukitel maanduda. Samuti olid peatatud stardid. Briti lennufirma British Airways tühistas eile kõik enne kella kolme kavandatud lennud. Osa Euroopa lennufirmasid tühistas "logistilistel põhjustel" eile hommikupoolsed lennud Heathrow' lennuväljale.

Uue korra järgi ei tohi reisijad lennukisse võtta käsipagasit ega mitte mingeid vedelikke. Kaasa on keelatud võtta ka sülearvuteid, mobiiltelefone jm elektroonikariistu. Briti transpordiministeerium avaldas lootust, et tugevdatud turvaabinõusid peab rakendama "piiratud aja jooksul".

Viimati toimus Heathrow' lennujaamast õhku tõusnud lennukis terroriakt 21. detsembril 1988. Siis tappis Pan Ami lennuki Boeing 747 pagasis olnud lõhkeseade Šotimaal Lockerbie kohal 259 inimest ja veel 11 maapinnal.

Erinevalt eilehommikusest kaosest Londoni lennujaamades laiskles Tallinna Lennujaam igavuses ning neli tundi edasi lükatud lende ootas mõnikümmend reisijat.

"Suurbritannia siseministeeriumist tulnud ettekirjutused on meie põhimureks," ütles Tallinna Lennujaama turundusdirektor Eduard Tüür. Ta lisas, et Tallinnas ei ole turvameetmeid karmistatud.Kaua selline situatsioon lennujaamades kesta võiks, ei osanud Tüür ennustada.

Enamik reisijaid, kes ootas Tallinnas Londoni lendu või tuli sealt, nimetas suurimaks probleemiks täielikku infosulgu kaose põhjustest ning lennujaamades toimuvast.

Infosulgu möönsid ka Tallinna poissmeestepidu pidama tulnud Briti noormehed, kes ei teadnud senimaani, mis viibimise põhjustas. Standstedi lennujaamas toimuvat nimetasid noormehed aga kaoseks, inimesi pidi olema sedavõrd palju, et lennujaama kõik ei mahu, ning lennujaama viivatel teedel on 12 kilomeetri pikkused ummikud.

Miks Tallinna Lennujaamas infot toimuva kohta ei jagatud, pole teada. Turundusdirektor Tüür ütles vaid, et tegemist oli ühe lennufirma palvega, et mitte paanikat külvata.

Estonian Airi pressiesindaja kinnitas, et nemad ühtegi lendu Londonisse või mujale Inglismaale ära ei jäta. Ta palus lendajatel säilitada rahu ja tulla lennujaama varem.

"Eestis ei ole paanilist olukorda, sest rünnaku objektiks olid ju üle Atlandi lennud. Karta on aga nii saabuvate kui ka lahkuvate lendude hilinemist," sõnas pressiesindaja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing