Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab 26ndat hooaega

Kersti Inno 18. august 2006, 00:00

Eesti Filharmoonia Kammerkoor Paul Hillieri juhatusel alustab hooaega vaimuliku muusika kontsertidega Eesti kirikutes.

25 aastat tagasi Tõnu Kaljuste asutatud ja tema käe all maailmas tuntuks saanud koor tähistab homme oma sünnipäeva. Hooaja avakontsertideks kutsus koor külla Rootsi Puhkpillisümfoonikud, kes tähistavad sel aastal oma 100. sünnipäeva. Ansambel - algse nimega Stockholm Spårvägsmäns Musikkår - alustas aastal 1906 kuueliikmelisena. Praegu koosneb ansambel oma täiskoosseisus neljakümnest rootsi parimast puhkpillimängijast, neljast löökpillimängijast ja ühest kontrabassistist.

Ansambli peadirigenti Christian Lindbergi imetletakse kui multitalenti, keda muu hulgas tuntakse ka heliloojana, rääkimata tema kohta käibel olevast nimetusest "the trombonist of the 21st century".

Eesti ja Rootsi muusikud esitavad koos kava Austria helilooja Anton Bruckneri vaimulikust muusikast.

Bruckneri muusikat hindasid tema kaasaegsed kui isikupärast ja uuenduslikku. Eriti väärtuslikuks peetakse tema vaimulikku muusikat.

Kontserdi põhiteos on Bruckneri "Missa nr. 2 e-moll", mis kõlas esimest korda 29. septembril 1869 Linzi uue katedraali kabeli sisse õnnistamisel. Teoses on Palestrina stiilis kontrapunkti ja gregooriuse laulu laadset meloodiat - teadlikult pilku minevikku heitvaid elemente, mida seostatakse sooviga luua muusikalist analoogi uusgooti stiilis uuele hoonele. Missa keskel esitatakse ka motette.

Enamus Bruckneri vaimulikke väikevorme on kirjutatud kirikukooridele, mille juures pühendunud katoliiklasest helilooja tegutses. Motetid tänase kontserdi kavas pärinevad Bruckneri küpsemast loominguajast.

Rootsi Puhkpillisümfoonikute esituses kõlavad lisaks Bruckneri muusikale Guillaume Dufay' "Gloria" ja Arvo Pärdi "Fratres".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing