Universal Music asutab piraatide kõrvale oma tasuta muusikaveebi

Harry Tuul 04. september 2006, 00:00

Selline samm peaks võõrutama muusikaarmastajaid kasutamast ebaseaduslikke muusikakanaleid, kirjutas gazeta.ru. Maailma suurim muusikasalvestaja mõistis, et ei suuda võidelda tasuta muusikat pakkuvate piraatidega, ja palkas veebiettevõtte SpiralFrog koostama muusikakataloogi, millele on tasuta juurdepääs ja kust saab muusikat alla laadida. Veebikülg teenib raha reklaami müügist.

"Lihtsa alternatiivi pakkumine piraatmuusikale on noortele väga mõjuv," arvas SpiralFrogi tegevjuht Robin Kent, kelle sõnul on uuringud näidanud, et vastutasuks tasuta kvaliteetse muusika eest on noored nõus kannatama reklaambännereid, kui nad tutvustavad asjasse puutuvaid tooteid ja teenuseid. See on vastulöök trendile, kus hinnanguliselt on iga seadusliku muusikapala kohta 40 allalaadimisist piraatkülgedelt.

Samas on veel teadmata, kuidas hakkavad oma loomingu eest tasu saama autorid ja esitajad, sest SpiralFrog peab küll neile maksma, kuid kuna artistid ei tea, kui palju internetileht reklaamist teenib, jäävad nende kahtlused püsima, tõdes USA autoriõiguste spetsialist Josh Loler.

MTÜ Eesti Muusika Eksport tegevjuht ja asutaja Paul Lilje veab internetilehte estmusic.com, mille eesmärk on propageerida eesti muusikat. "Meie lehel on lood kuulatavad, aga mitte allalaaditavad," selgitas ta ja lisas, et reklaami müüa nad ei plaani.

Lilje teadis rääkida, et autorite peades mõlgub mitu muusika kaudse maksustamise ideed. "Üks huvitav idee on maksustada internetipakkujaid, nagu praegu maksustatakse tele- ja raadiojaamu," tõi ta näite. Samas võidakse lisaks tühjadele plaatidele ja kassettidele hakata maksustama kõvakettaid.

Lilje kahtles Universal Musicu plaani edukuses, sest suurfirmad nagu Microsoft ja Apple Computer seisavad sellele kindlasti vastu. Nii peab Apple Computer kaitsma oma teenust iTunes, mis pakub seaduslikult muusikapalu hinnaga 99 USA senti ehk ligi 12 krooni tükk.

SpiralFrogil on tegelikult juba ka konkurente. YouTube teavitas oma sarnase tegevuse alustamisest augusti lõpus. Üks YouTube'i asutajaid Steve Chen teatas, et aasta jooksul ilmuvad nende internetilehele kõik muusikavideod, mis on kunagi loodud. Seni on YouTube olnud videovahetuskanal.

Spetsialistide hinnangul on maailm liikumas tasuta muusika poole. "On reaalne risk, et tarbijad ei soovi peagi üldse allalaaditava muusika eest tasuda," iseloomustas trende uuringufirma Gartner analüütik Mike McGuire.

Lilje sõnul ongi osa artiste, nagu Georg Michael, juba teatanud, et müügiks nad plaate ei tee ja jagavad muusikat tasuta.

Hetkel kaalub SpiralFrog koostöövõimalust ka teiste muusikaõiguste omanikega. Teenus peaks USAs ja Kanadas hakkama tööle juba selle aasta lõpus, lubas New Yorgis peakontorit omava ettevõtte kodulehe ainuke pressiteade.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing