Raamatud

ÄP 13. september 2006, 00:00

 • Oskar Lõvi (1892-1977)
 • Varrak, 2005, 271 lk
Raamatuid on küll kolm, aga naisi oli Oskar Lõvil tegelikult neli - Alma, Anne, Klaara ja Viktooria. Tegemist on ühe mehe, ärimees ja tööstur Oskar Lõvi mälestusteraamatuga. Või ka ühe mehe läbielatud ja mällusööbinud armulugudega. Sest eelkõige on need raamatud armastusromaanid. Alates noore mehe armuunelmatest kuni küpse mehe muredeni pere ja järelkasvu pärast. Piisavalt seikluslik ja haarav, sisse on põimitud ajaloosündmused, Esimene ja Teine maailmasõda, Vabadussõda, küüditamised ja põgenemised.

Elutee viib Oskar Lõvi kodukülast Järvamaal Tartusse ja Peterburi õppima, edasi Kislovodskisse, Taškenti, Pariisi ja tagasi Eestisse, Tallinna. Alati on kesksel kohal naine, temaga seotud kirg ja mured. Üldtoon on elurõõmus, eestimeelne ja mehine - häid armastusromaane ei kirjuta sugugi mitte ainult naised.

Katri Soe

 • Ants Juske
 • Eesti Päevalehe Kirjastus, 110 lk
Kes on tüdinud võõrsõnadest tulvil ja tavainimesele raskesti arusaadavatest kunstiajaloo käsitlustest, see raamat on teile! Iga kunstniku loomet illustreerib üks tuntum teos, millest on inspireeritud ka kunstnikku tutvustav tekst.

Kunstiajaloolane Ants Juske on oma raamatusse iga kunstniku, mõnel juhul ka perioodi kohta kogunud juhuslikuna tunduvat nipet-näpet, mis just huvitav on paistnud. Ja on huvitav küll. Sellised erilised detailid, mis pikast ja keerulisest käsitlusest lõpuks ainsana meelde jäävad.

Ainult et Juske raamatus ongi ainult need detailid, ilma eemalepeletavalt keerulise teadusliku koormata. Näiteks Ants Laikmaa kuulsa Marie Underi portree kõrvalt saame teada, et teose valmimise ajal oli neil kahel suhe ja et Under oli sel ajal alles saksa keeles luuletav proua Hacker. Tema esimesed eestikeelsed luuletused saatis ajalehetoimetustele just Laikmaa.

Elo Odres

 • Nick Hornby
 • Varrak, 2006, 304 lk
Raamat nagu hamburger või kartulikrõpsud - ei saa enne käest panna, kui lõpp käes. Nick Hornby Briti viimaste aegade edukaima menukirjanikuna teab täpselt, kuidas raamatut nii kirjutada, et pinge püsiks. Teemaks on enesetapp. Sündmused saavad alguse uusaastaööl Londonis ühe kõrghoone katusel. Neli inimest on otsustanud, et neile elust aitab. Seksiskandaali tõttu põrunud televisioonisaatejuht, puudega poega kasvatav üksikema, haridusministri tütar ja läbikukkunud muusikust ameeriklane. Kaks keskealist ja kaks noort, kaks meest ja kaks naist. Kaks kõrgseltskonna esindajat, kaks pigem ühiskonna alamkihist. Vaheldumisi saavad sõna kõik neli. Kõik näevad sündmusi oma mätta otsast. Saab selgeks, kui erinevalt inimesed sama situatsiooni näevad. Lahendused on olemas ka esmapilgul kõige väljapääsmatuna tunduvas olukorras. Aga neid ei mõtle keegi üksinda välja, vaja on teisi inimesi.

Katri Soe

 • Marina Lewycka
 • Tänapäev, 322 lk
Vähe on raamatuid, mis on samaaegselt huvitavad, naljakad ja mõtlemapanevad. Ukraina põgenike perekonnas kasvanud Lewycka autobiograafiliste sugemetega teos on üks selliseid. Meile siin, kus suhted väliseestlastega, majanduslik mahajäämus võrreldes Läänega ja Nõukogude okupatsioon on tuttavad teemad, peaks see raamat pakkuma veel erilist äratundmisrõõmu. Teemadeks vana mehe armastus noore naise vastu, sotsialistlikust ühiskonnast tulnud naise põhimõtete, õigemini põhimõttelageduse kokkupõrge Lääne inimeste mõtteviisiga, õdedevahelised suhted ja veel palju muud.

Elo Odres

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 10:19
  Otsi:

  Ava täpsem otsing