Riskikapital jahib Volvo miljardeid

Sirje Rank 13. september 2006, 00:00

Firmas on puhkenud võimuvõitlus ning poliitikud sekkuvad kõige kõrgemal tasemel.

Läinud nädalal teatas Rootsi investorile Christer Gardellile kuuluv riskikapitalifond Cevian Capital, et on kahasse Briti fondiga Parvus tõusnud 5% häältega Volvos suurimate omanike sekka. Esmaspäeval oli Gardell juba Volvo peakontoris Göteborgis, et nõutada endale aktiivset rolli firma juhtimises. See võiks tuua nii Volvo 2,6 miljardi dollarilise jaotamata kasumi osalise väljamaksmise aktsionäridele kui ka kontserni tükeldamise ja osalise müügi.

Riskikapitalistide huvi Rootsi tööstuse uhkuse ja erasektori suurima tööandja vastu kerkis kohe poliitikute radarile, kes tasavägises rebimises valmistuvad pühapäevasteks üldvalimisteks. Peaminister Göran Persson süüdistas riskikapitaliste kiire kasu nimel "kohalike kapitalistruktuuride lõhkumises" ning ütles, et näeks Volvo vastutustundlike omanike rollis pigem Rootsi pensionifonde.

Paremparteide liider Fredrik Reinfeldt mainis omakorda röövkapitalismi, millele on eeldused loonud ebasoodne ärikliima kodumaiste suuromanike jaoks.

Volvo ise pidas reedel kriisikoosoleku ja tuli välja Gardelli plaanile vastupidise strateegiaga. Tegevjuht Leif Johansson möönis, et kassas on palju raha, kuid et seda on vaja uuteks firmaostudeks. Eelkõige Hiinas ja Indias, sest Euroopas ja Põhja-Ameerikas konkurentsiametnikud enam suurtehinguid ei lubaks. Volvo on tunnistanud huvi Hiina suurima veoautotootja Dongfeng vastu, mis toodab aastas ligi 140 000 üle kuuetonnist veoautot. Volvole kuulub ka 13% Jaapani autotootjas Nissan Diesel, kus tal on õigus osalust suurendada 19 protsendile. Huvi tuntakse ka India veoautotootja Ashok Leyland vastu.

Johanssoni sõnul arvestab ta aktsionäride arvamusega, kuid ei hakka surve all valel ajahetkel midagi "rumalat" tegema.

Volvo omanike seas on Gardelli pooldajaid ja vastaseid. Rootsi Handelsbankeni juhatuse esimees kinnitas eile, et toetab praegust juhtkonda. Samas on pank ja sellega seotud firmad viimasel ajal oma Volvo aktsiaid müünud. Teine suurpank SEB ja selle fondid on aktsiaid juurde ostnud ning panga esindaja Volvos on öelnud, et toetab Gardelli kaasamist.

Gardelli esimene samm oleks pääs komiteesse, mis nimetab Volvo juhatuse liikmed. Samal moel on Gardell varem sisse läinud kindlustuskontserni Skandia, kus ta toetas Lõuna-Aafrika kindlustusfirma Old Mutual vaenulikku ülevõtupakumist. Rootsis on ta investeerinud ka rõivaketti Lindex, kus ta sundis tippjuhi lahkuma ning viis läbi muudatused, mis kahjumis firma kasumisse viisid ja on aktsia hinna kahekordistanud.

Kuulduste järgi on Gardell viimati ostnud ka TeliaSonera aktsiaid ning spekuleeritud on TietoEnatoriga.

Gardelli fondis ootab investeerimist ca 15 miljardit Rootsi krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing