Põhjamaade indeks tipus

Peeter Teder 10. oktoober 2006, 00:00

Olulisemad Põhjamaade aktsiad tõusid eile märkimisväärselt, viies vastava aktsiaindeksi viimase viie kuu kõrgeimale tasemele. Tõusu juhtis Põhjala suurim telekomifirma, Eesti Telekomi suurosanik TeliaSonera.

Telekomifirma aktsia tõusis päevasiseselt 3,5% ja kauples eile õhtul 2,5% plussis 49,3 Rootsi krooni tasemel.

TeliaSonera läks tõusule pärast seda, kui investeerimisfirma Cevian Capital teatas, et on ostnud 70 mln telekomifirma aktsiat. See moodustab ligikaudu 1,5% kõigist TeliaSonera aktsiatest ja teeb Cevianist suuruselt neljanda firma aktsionäri. Temast eespool on veel vaid Rootsi ja Soome ning pensionifond Robur. Cevian, mida kontrollib investor Christer Gardell, soovib osaleda firma arendamises ja TeliaSonera on juba teatanud, et plaanib investeerimisfirma esindajatega kohtuda.

Aktsiad USA turgudel alustasid aga päeva kerge langusega, sest nafta hind tõusis OPECi toodangukärbete teate mõjul. Dow' tööstuskeskmine alanes 0,1% ja oli 11 835,16 punkti.

USA investorid on uuringufirma Ned Davis Researchi andmetel aga väga optimistlikult meelestatud. Firma koostatud indeks oli eelmisel nädalal 65,5 punkti tasemel. See on kõrgemal 61,5 punkti tasemest, mis näitab äärmuslikku optimismi. Ned Davis Research koostab indeksit kauplejate arvamuste, Ühendriikide investorite liidu andmete ja optsioonide põhjal. Kokku hõlmab küsitlus enam kui 1000 isikut. Tulemus on aga vastuolus analüütikute prognoosidega, kes vähendavad firmade kasumiprognoose ja ennustavad majanduskasvu aeglustumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing