Kas logistikaspetsidest on puudus?

ÄP 25. oktoober 2006, 00:00

Puudus headest logistikaspetsialistidest on päris suur, sest kui majandus kasvab, siis kasvab ka logistikasektor. Mida kiiremini sektor kasvab, seda rohkem on vaja häid spetsialiste. Hetkel on seis, kus pealetulevate heade spetsialistide arv on väiksem kui vajaminevate spetsialistide arv. Seetõttu võetakse logistikasektorisse tööle inimesi ka teistest sektoritest.

Et jätkuks piisavalt taimelava, oleme korraldanud tudengite kevad- ja sügiskonkursse, toetanud logistikatudengite kevadeti korraldatavat Logistikaseminari, pakkunud logistikatudengitele suviseid praktikavõimalusi ja andnud loenguid Tallinna Tehnikaülikoolis.

Mida aeg edasi, seda enam asendab tehnoloogia logistikuid. Mida suurem on firma, seda väiksema logistikute arvuga ettevõttes hakkama saadakse.

Oleme hoidnud nii kõrg- kui ka ametikoolidega pidevat sidet, et seniseid kontakte hoida ning uusi juurde leida.

Praegu töötab kõige paremini taktika, kus inimesi võtame tööle oma töötaja soovituse kaudu. Lõpmatuseni üle maksta pole ka võimalik. Üha enam on määravaks seltskond, ja gruppi, kus juba sõbrad-tuttavad ees ootavad, on töötajal alati kergem minna.

Meie vajadus logistikaspetside järele võrreldes suurte logistikafirmadega on siiski väike.

Kõrgkooli lõpetanud logistikutest puudust tundnud ei ole. Olemasolevate konkursside raames oleme leidnud endale sobivad inimesed.

Logistikaspetse kasvavad meil ettevõttest inimeste seast - kes alguses lihtsamate töödega hõivatud, oleme aja jooksul kõrgemale edutanud.

Tudengeid oleme alati aidanud praktikakohtade leidmisel ettevõttes ning oleme abiks ka praktikaaruande koostamisel. Tavaliselt on üliõpilasel avanenud võimalus kas enne või praktika ajal sõlmida alaline töösuhe.

Headest spetsialistidest on puudus ka logistika valdkonnas. Oleme otsinud lattu vahetuse juhte, kuid erialase haridusega inimesi me leidnud ei ole, vaid töötajaid, kes on sellesse valdkonda tööle sattunud. Kuna logistika osakond pole meil võrreldes teiste osakondadega suur, pole meil hetkel õnneks suurt vajadust paljude logistikaspetsialistide järele.

Tulevikku silmas pidades on meil plaan hakata järelkasvu loomisega tegelema, nagu teeme seda praegu teistes osakondades. Tahame olla ka logistika valdkonnas aktiivne tööpakkuja karjäärimessidel, pakkuda osalemist Tulevase Juhi Programmis ja praktikavõimalusi.

Turul on piisavalt logistikaerialal kõrgkooli lõpetanud noori. Kes neist on spetsialistid, näitab aeg.

Praktika näitab, et koolipingist tulnud inimene ei ole veel spetsialist ja tegelik tööspetsiifiline väljaõpe käib tööpostil. Logistika on nii lai valdkond, tõenäoliselt ei olegi võimalik, et üks või teine kõrgkool õpetaks ainult kindla spetsialiteediga insenere. Lisaks on kogemus näidanud, et logistikavaldkonnas edukaks toimetulekuks ei pea tingimata olema logistikaalase eriharidusega, edukalt saavad hakkama ka muude reaalainete lõpetajad. Kõrgkoolidega on meil tihe koostöö. Oleme korraldanud Smarteni Logisticsi külastusi, väga palju oleme võimaldanud teha praktikat firmas, ettevõtte baasil on kirjutatud mitmeid diplomitöid jne. Oma värbamisprotsessis kasutame pidevalt näiteks TTÜ karjäärikeskust ning Tallinna Tehnikakõrgkooli vastavaid infovahetuskanaleid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing