• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lehkav hapnik kaitseb tööõnnetuste eest

  Vähesed teavad, et hapnik kui näiliselt süütu aine võib muutuda ohtlikuks kohe, kui tema sisaldus õhus tõuseb.
  Oht ei peitu hapniku sissehingamises, vaid süttimis- ja põlenguohu suurenemises. Näiteks kolmeprotsendilise hapniku sisalduse tõusu korral õhus suureneb süttimiskiirus kaks korda. Kui õhus on hapnikku juba 40%, on põlemiskiirus normaalsega võrreldes kümnekordne. Sealjuures põlevad ka need materjalid, mis muidu seda ei tee.
  Probleem on tööstuses, kus hapnikku kasutatakse keevitamisel, lõikamisel ja kuumutamisel. Piisab vaid lekkivast voolikust või ventiilist, lahti jäetud kraanist, ebapiisavast ventilatsioonist, kui hapniku kontsentratsioon õhus suurenema hakkab. See aga on suur oht nii töötajate elule ja tervisele kui ka hoonetele ja seadmetele. On juhtunud, et hapnikku kasutatakse suruõhu asendajana riiete puhastamisel, mis võib aga põhjustada riiete isesüttimist ja on seetõttu eriti ohtlik.
  Väljapääs leiti lõhnastatud hapniku näol. Lekkiv hapnik annab endast sel juhul teada vänge haisuga, milleks on gaasile lisatud dimetüülsulfiidi (DMS). Põhimõte on sarnane vedelgaasi ehk propaani kasutamisega, millele lisatud lõhnaaine on kasutajatele hästi teada. Hapnik on lõhnastatud tugeva ja erisuguse lõhnaga, mis on nii mõjusa toimega, et sunnib töötajaid kindlasti viga üles otsima. Ebameeldiva haisuga täiendatud hapnik on täiendav ohutusmeetod, mis on kasutatavale gaasile "sisse ehitatud". See suurendab küll ohutust, kuid ei mõju halvasti gaaskeevituse või lõikuse kvaliteedile.
  Põhjamaades on lõhnastatud hapnik laialdaselt kasutuses, eelmisest aastast on see saadaval ka Eestis Odoroxi kaubamärgi all. Kuigi toode on tulenevalt täiendavatest tootmiskuludest tavalisest hapnikust kallim, aitab ta samas ka kokku hoida. Kusjuures kokkuhoidu teostavad töötajad ise.
  Tänu lõhnastatud hapniku hoiatushaisule keeratakse õigel ajal kinni kõik hapnikukraanid ja hoidutakse lekkivate tööriistade kasutamisest, mis vähendab omakorda raiskamist.
  Uurimused näitavad, et suures ettevõttes on lõhnastatud hapniku kasutuselevõtt aidanud kokku hoida kuni 20-30% hapnikku. Väga palju sõltub seni kasutatud töövõtetest ning seadmestikust, kuid hinnanguliselt kompenseerib kokkuhoid kindlasti selle, et lõhnastatud hapnik on tavalisest kuni 20% kallim.
  Väiksemas koguses tarnitakse Odoroxi balloonides valmiskujul, kus hapnik on juba lõhnastatud. Suurkasutajatel, kes kasutavad hapnikku mahutis ja veeldatud kujul, lisatakse vajalik lõhn odoraatori ehk lõhnasegisti abil kohapeal.
  "Lõhnastatud hapnik aitab õnnetusi ära hoida eelkõige kinnistes ruumides," räägib OÜ Uus Idee keevituskooli juhataja Harri Veskimeister. "See aitab vähendada salakavalat ohtu, mida muidu on raske märgata. Kindlasti peaks seda kasutama ka ajutistes töökohtades, kus inimesed pole harjunud töötama ja ei saa näiteks ballooni korralikult kinni keerata. Leke võib põhjustada tõsise põlengu. Olen meie koolis sellise ohutusabinõu vajalikkusest alati õpilastele rääkinud."
  Autor: Andrus Laur
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Karl Märka: lugupeetud minister, teie õigusloome kvoot on täis
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Cleveroni aktsiate oksjonil reeglid muutusid
Teisipäeval müüki läinud 25 Cleveroni aktsiat on LHV foorumis oksjoni formaadis müügis, kuid täna teatas ettevõtte kaasasutaja Peep Kuld, et oksjoni reeglid muutusid.
Teisipäeval müüki läinud 25 Cleveroni aktsiat on LHV foorumis oksjoni formaadis müügis, kuid täna teatas ettevõtte kaasasutaja Peep Kuld, et oksjoni reeglid muutusid.
Eestlased ostlevad aina julgemalt e-poodides
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Salvestusi Toomase konverentsilt: kinnisvarahaist president ja Wise’i esimene töötaja
Nädalavahetusel toimund investor Toomase konverentsil jagasid paljude esinejate seas enda kogemusi ka president Kersti Kaljulaid, Wise’i esimene töötaja Triin Hertmann ja kogenud kinnisvarainvestor Kadri Mäsak.
Nädalavahetusel toimund investor Toomase konverentsil jagasid paljude esinejate seas enda kogemusi ka president Kersti Kaljulaid, Wise’i esimene töötaja Triin Hertmann ja kogenud kinnisvarainvestor Kadri Mäsak.