16. november 2006 kell 15:22

Eestlastel on võlgu 15 protsenti rohkem kui mullu

Keskmine Eesti võlgnik on jätnud pankadele ja teenusepakkujatele maksmata pea 4000 krooni ning aastaga on võlgade arv kasvanud 15 protsenti.

Tänavu sügisel oli Krediidiinfo maksehäirete registri andmetel võlgu ligi 148 000 inimesel. Ühe võlglase kohta on 1,8 tasumata arvet. Krediidiinfo juhi Alar Jägeri sõnul on positiivne aga see, et aasta jooksul on vähenenud rohkem kui kümme protsenti nende inimeste arv, kes oma arveid hoolimata korduvast meeldetuletamisest ära ei maksa, kirjutas Tarbija 24.

Maksehäireteregister koondab kõigi pankade, liisingufirmade ja sideoperaatorite andmed. Jägeri sõnul ei ole sinna kaasatud kommunaalfirmasid, sest need tegutsevad tavaliselt monopolistlikus seisundis ning lõpetavad teenuse osutamise võlgnevuse korral ära. Seeläbi suudetakse inimesi sundida suhteliselt kiiresti oma arveid tasuma.

Kuigi register konkreetsete inimeste ja nende võlgnevuste üle arvet ei pea, kinnitavad mitmed ettevõtted, et krooniliste võlglaste nimekiri on suhteliselt sama ehk siis ühes kohas võlgu jäänud inimesed kipuvad seda ka mujal tegema. Sama kinnitas ka EMT pressiesindaja Kaja Pino, öeldes, et sinna ei ole midagi parata.

"Eks nendega tegeldakse ja suurem osa rahast õnnestub ka kätte saada," lausus ta. Samas ei soostunud ta avaldama, kui palju on firmal võlglasi ning millised on nende keskmised tasumata summad.

Hetkel kuum