Väinu Rozental • 16. november 2006 kell 22:00

Pakendikeskus loobus Hiina esindusest

"Äri Hiinaga pole soikunud, kuid mahud on vähenenud," ütles Pakendikeskuse juhatuse esimees Lauri Maaring, kes eile rääkis oma kogemustest ka Eesti Väliskaubanduse Liidu korraldatud Hiina-teemalisel äriseminaril. "Esinduse asutamisest loobusime, kuid meil on Hiinas endiselt üks kohalik inimene, kes teeb seal klassikalist ostutööd."

Maaringu sõnul kehtestas Euroopa Liit alates selle aasta septembrist Hiinast imporditud kiletooteile maksu, mis jääb vahemikku 4-28 protsenti toote hinnast. "Igale kiletootjale on kehtestatud impordimaks vastavalt tema varasemale tegevusele," selgitas Maaring. "Kuna ühe meie partneri kiletoodangule väänati maksimummäär, siis temaga me enam koostööd ei tee."

Ka mitmed teised Hiina kilepakendeid vahendavad firmad möönsid, et pärast impordimaksu kehtestamist on nad rahaliselt kaotanud. "Meie partneriteks on jäänud need firmad, kelle toodangu maksumäär jääb alumisse otsa," ütles Viljandis asuva ASi KEK Trading International ostujuht Taavi Siimson.

Eesti ühel suuremal pakketarvikute müüjal ASil Pakendikeskus on Hiinas 3-4 hankijat. Maaringu andmeil annab import Hiinast praegu ligi kolmandiku ettevõtte käibest. Ta lisas, et üha enam toovad nad nüüd kiletooteid hoopis Vietnamist. Pakendikeskuse eelmise aasta käive oli 44,4 miljonit krooni ja kasum 6,2 miljonit krooni.

Hetkel kuum