Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Urve Palo: Ehitusplatsi esileedi

    Naeratamiseks on tal põhjust rohkem kui küllalt, sest mitte just iga naist ei oota lapsepuhkuselt naastes senisest veelgi kaalukam töökoht, kust Eestis kuhugi kõrgemale tõusta justkui polekski võimalik.
    Eesti ehitusmaterjalide müüjate hulgas on missivälimusega Palo käe all toimetav Saint-Gobain Ehitustooted Eesti AS kõva tegija, eriti pärast äsjast maailmamastaabis ehitusgigantide Saint-Gobaini kontserni ja kipsitootja Gyproci ühinemist.
    Otsekui loomulikult sai veelgi paisunud rahvusvahelise ehitushiiglase Eesti haru juhtima Palo, kes seni kamandas peaasjalikult Isoveri soojustusvilla müümisega tuntud Saint-Gobain Isover Eesti vägesid. Rahvusvahelise ühinemislükkega kasvab Palo juhitava nn Eesti osakonna käive tagasihoidlike arvestuste järgi kolmandiku võrra ehk 400 miljoni kroonini ning selliste majandusnäitajatega jõuab ettevõte ka Eesti mõistes suuremate ehitusmaterjalide müüjate hulka.
    Palot tundvad inimesed ütlevad, et juba lapsena olnud ta paras rahmeldaja - ei seisnud pudeliski paigal. Pidevalt olnud tal pea uusi ideid täis ja alalõpmata midagi käsil. See omadus pole aastatega kuhugi kadunud, vaid pigem süvenenud ning viinud Värskast pärit maatüdruku juhtima keerulise nime ja mitte just kõige naiselikuma tegevusalaga ehitusfirmat Saint-Gobain Ehitustooted Eesti AS, mis tegeleb peaasjalikult soojustusmaterjalide ja kipsplaatide müümisega.
    Kooli ajal tahtis Urve Palo saada hoopis matemaatika õpetajaks või kingapoe juhatajaks. Õpetajakutse langes pärast mõningat järelemõtlemist ära, sest Palo ei kujutanud ette, et ta peaks aastast aastasse õpetama ühte ja sama asja. "Ma tahan kogu aeg midagi uut, midagi muuta, aga Pythagorase teoreemi ju ümber ei tee," naerab ta. Et kingapoe majandamine tundus palju huvitavam, läks Palo Tartu Ülikooli kaubandust ja turundust õppima.
    Edasi läks Palo tee ülesmäge nagu mõnest karjääriplaneerimise õpikust maha kirjutatuna. Nimelt sattus ta tuttava soovitusel kaheks kuuks praktikale äsja loodud firmasse AS Klaasvill, millel, tõsi küll, polnud kingadega midagi pistmist. Õige pea sai praktikandist firma sekretär, kes oli küll üsnagi skeptiliselt meelestatud: no kui kaua teda sellised igavad asjad nagu ehitusmaterjalid üldse köita suudavad. Tegelikult polegi rahvusvaheline kontsern Saint-Gobain nii meestekeskne, kui arvata võiks. Nimelt teeb firma ka Prantsuse parfüümitootjatele lõhnaõlipudeleid.
    Muidugi pole lõhnaõlipudelid need, mis Palot firmas kinni on hoidnud. Üheks peasüüdlaseks peab Palo firma endist juhatajat Tiit Rauda, kes paigalseisu mittetaluva piiga ambitsioonikust ja võimeid märkas ning ettenägelikult iga paari aasta pärast uut ametiposti ja väljakutset pakkus. Nii ei jõudnud üks koht ennast veel ammendada ning endale esitatud küsimus - Kas mul on ikka veel huvitav? - sai iga kord jaatava vastuse. Seda küsimust küsib Urve endalt siiani igal aastal. Vastus on endine.
    Praegu rakendab ta sama taktikat oma alluvate peal.
    "Meil on firmas palju väga häid spetsialiste, aga ma ei hoia neid ühe koha peal ainuüksi sellepärast, et ta saab nii hästi hakkama," räägib Palo. "Ma tahan ennetada olukorda, et inimene tuleb minu juurde ja ütleb: tead, Urve, see töö on ennast minu jaoks ammendanud ja ma olen hakanud ringi vaatama."
    Palo kolleegidel, koostööpartneritel ja sõpradel jagub tema jaoks ainult häid sõnu, mille võib lühidalt kokku võtta nii - alati positiivne ja särav isiksus. Samuti kiidavad töökaaslased tema suurepärast suhtlemisoskust.
    Ise ütleb Palo, et ega ta nüüd mingi väga leebe juht küll ei ole, kes muudkui õlale patsutades kontoris ringi käib. "Ma küll üritan tunnustada alati, kui on põhjust. Aga samal ajal olen ma väga printsipiaalne," tunnistab ta.
    Kurja häält ta siiski ei tee. Näoilme võib küll kuri olla, kuid Palol on põhimõte - mina ei lase kellelgi enda peale karjuda ega karju ise ka. Ükskõik, kas sa oled kuningas või narr, aga pole õigust teise inimese peale karjuda.
    "Asju saab alati rahulikult lahendada. Inimestest tuleb lugu pidada, isegi, kui sa ei ole nendega ühel meelel," on ta kindel.
    Küsin Palo käest, kuidas ta oma aega planeerib, et jõuab ühel ajal olla suurfirma edukas juht, abikaasa ja ema ning on kõige selle juures alati kaunis ja elurõõmus.
    Naine näitab oma tikk-kontsaliste kingade värviga harmoneeruva elegantse punasest lakknahast kaantega täiskirjutatud kalendermärkmikku ja tunnistab, et muidugi on aeg-ajalt kippunud pähe mõte, et kui oleks õige lihtsalt koduperenaine. Pool aastat lapsepuhkust aga andis Palole teadmise, et tema kutsumus on ikkagi olla töötav naine ja ta lihtsalt peab kodunt välja saama.
    "Ma olen aru saanud, et juhtimine on ehk üks nendest töödest, mida ma tõesti oskan ja tahan teha. See ei tähenda seda, et ma suur guru või spetsialist oleksin, aga juhtimine tähendab ju inimesi ning inimesed pakuvad mulle huvi," ütleb Palo.
    Enda sõnul pole ta siiski üliinimene, vaid on temalgi olnud põrumisi ja piinlikke hetki, mida küll tagantjärele naljana saab võtta. Ja nalja Palo armastab. Olgu see või tema enda kulul tehtud.
    "Meil kontoris kostab sageli siit-sealt naerupahvakaid. See on hea märk - kõik on korras," ütleb ta. Otsekui selle kinnituseks kõlabki koosolekute ruumi poolt meeste mürisev naer.
    Aga unistus müüa kingi? "Polegi ju vahet, kas müüa kingi või ehitusmaterjale," ütleb Palo. "Tundub, et ehitusmaterjale võib olla isegi huvitavam müüa kui kingi. "
    Kas meessoost töökaaslased ja konkurendid viltu ei vaata, et mida see blond naine ka ehitusmaterjalidest ja juhtimisest teab?
    Palo tunnistab, et ega tal kaheksa aastat tagasi juhina alustades ju mingit sarnast töökogemust polnud. Oli ainult tahtmine uut ametit proovida ja teadmine, et kui hakkama ei saa, siis on alati võimalus loobuda.
    "Ma usun, et kui uus juht tuleb ametisse, siis peab niikuinii tõestama, kes sa oled ja millega sa hakkama võid saada, oled mees või naine. Võib-olla peab noor naine selleks natuke rohkem pingutama, et seda tõestust kätte saada," sõnab Palo.
    ASi Tartu Maja Betoontooted juhataja Vallot Mangus ütleb, et koostööpartnerina on Urve Palo väga asjalik, koostöö on ladus ning suhtlemisele fokusseeritud. Tema arvates kipuvadki vanemad ja omal alal kogenumad mehed, kellel kõik juba paika pandud, vahest natuke mugavad ja ehk ka väsinuma ilmega olema.
    "Selline särtsakas naine lööbki paremini läbi selles maskuliinses seltskonnas. Alguses võisid ju mehed natuke skeptilised olla, aga nüüdseks on kõigil selge, et ta on läbilöögivõimelisem kui mõni mees ongi," muigab Mangus, kellega koos Palo aastaid Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidus on olnud.
    Palo ise meenutab, et alguses üritas ta pigem mitte naisena käituda, olla selline tõsine ja asjalik. Praegu ta juba naudib naiseks olemist selles valdkonnas.
    "Kui ma olin ülemusena pikka aega ainult inimene, siis nüüd ma olen inimene ja naine. Ja mul on hea meel selle üle. Mul on hea meel olla naine valdkonnas, kus on nii palju mehi. Mulle tundub, et meestele meeldib ka, kui selles äris vahelduseks mõni naine on, neil on siis endalgi huvitavam."
    Oma sirge selja ja oskuse kõrgetel kontsadel läbi elu astuda võlgneb kaunis noor daam missivalimistele, kus ta keskkooli ajal osales. Palo tunnistab, et kui ta poleks seda tuleproovi läbinud, oleks ta praegu ehk teine inimene ning nimetab seda veel nüüdki aastaid hiljem väga vajalikuks ja positiivseks kogemuseks. Tookord ta küll missiks ei saanud, aga võib-olla just tänu sellele on ta praegu Eesti ehitusmaterjalide tootjate seas tõeline esileedi.
    Urvel tuleb alati kõik nii hästi välja! Ta näeb alati nii hea välja, kas ta siis ootab beebit või on beebiga kodus olnud ja magamata - alati näeb ta hea välja.
    Ta on oma käitumises äärmiselt maitsekas ja kombekas, hoidmas väga head joont, mida ta ei ületa. Hea stiil, hea tunnetus suhtlemises, alati väljapeetud, olles samas emotsionaalne ja hoides positiivset õhkkonda, väga hea suhtleja.
    Urve on teinud oma valikud, ta on piisavalt tark kõiki neid omavahel kombineerides. Ma arvan, et ta saab väga hästi hakkama. Urve ei ole kunagi käega löönud ega hädaldanud, et nüüd enam ei jõua ega taha. Tal ei ole see kombeks.
    Oleme tõesti sõbrad, kes on puuda soola koos ära söönud. Aja jooksul, mil teineteist tunneme, on mõlema elus palju juhtunud. Ja just tõeline sõber aitab elus nii rõõme kui ka muresid jagada. Me oleme huvidelt väga sarnased, see meid vist liidabki - sündinud Vähi tähtkujus. Mis tähendab, et kodu on hästi oluline ja kõik, mida kodusoojus endas sisaldab - lastest alates. Ümbritsev ilus keskkond on väga tähtis. See, millise pühendumusega kaunistab ning sätib Urve oma kodu, on imetlusväärne.
    Urve on tubli ja stiilne naine, kes jõuab palju. Tema peale võib loota.
    Urve on väga hea kolleeg. Kui on mure, siis sa lihtsalt lähed Urve juurde ja räägid mure ära. Tema analüüsib selle lahti ja väga tihti selgub, et muret polegi. Kõik teavad, et temalt saab alati abi. See on nagu läheks ema juurde, et näe, juhtus selline asi, ja keegi ei pea ennast tagasi hoidma.
    Mõnikord ei saagi üldse aru, et ta ülemus on, aga meestel on tema vastu täielik respekt. Kui ta ikka midagi ütleb, siis nii on. Oma sõna oskab ta meeste seltskonnas väga hästi maksma panna.
    Esimest korda nägin teda ühel Isoveri üritusel, kui tema veel reklaamijuht oli. Vaatasin, et selline kena asjalik tibi askeldab ringi. Rahvast oli nii kahesaja ringis, aga tema paistis kohe teiste seast välja.
    Ükskord tuli ta meile tootekoolitust tegema. Ma olen ehitusfüüsikas üsna kodus, mis on soojustusmaterjalide juures oluline. Eks ma siis panin Urve proovile. Tahtsin teda natuke kimbatusse ajada, et vaatame, mis ta siis õige tehnilise külje pealt teab.
    Mõne vastusega jäi Urve ikka jänni, aga närvi ta ei läinud ning tuli olukorrast ikka suhteliselt hästi välja. Ma olin positiivselt üllatunud, et niigi läits. Ega ma muidugi otseselt pahatahtlik olnud ja eks need küsimused mind ka tegelikult huvitasid. Hiljem oleme sellest rääkinud ja koos naernud. Urve olla vaadanud, et vaata ülbikut, tuli ja kukkus targutama.
    Ta on üks ilus, armas, sõbralik ja seltskondlik inimene ja kahtlemata väga hea juht, kelle edu pant on sihikindlus ja lojaalsus oma tööandjale.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.