Kertu Ruus • 6. detsember 2006 kell 14:17

Eesti ettevõtjad Euroopa suurimad käibekasvu ootajad

Kaks päeva tagasi avaldatud Eurochambresi uuring näitas, et kõige suuremat käibe kasvu ootasid Euroopa firmade seas just Eesti ettevõtted.

Kokkuvõttes on järgmise aasta suhtes kõige optimistlikumalt meelestatud Taani ettevõtjad ja kõige pessimistlikumad on Ungari ettevõtjad, näitas Eurochambresi (Euroopa kaubanduskodade liidu) uuring.

Eestist osales tänavu uuringus 256 ettevõtjat, kellest 223 olid eksportijad. "Üllatavalt jäi silma, et pea kõikides punktides olid teenusepakkujad tootmisettevõtetest järgmise aasta suhtes optimistlikumalt meelestatud. Näiteks ennustas 2007. aastaks käibe kasvu tootmisettevõtetest natuke üle 77%, samas teenindusettevõtetest lausa 93%," märkis Alar Sünt Eesti Kaubandus-Tööstuskojast.

Ta lisas, et üldiselt olid ettevõtjad positiivselt meelestatud ka ekspordi suurenemise suhtes - pea 70% vastanuist eeldas 2007. aastal suuremat eksporti. "Äärmiselt üllatav oli, arvestades hetke tööturu olukorda, see, et üle 58% vastanutest plaanib järgmisel aastal töötajaid juurde palgata," märkis Sünt.

Tänavu on Euroopa firmad üldiselt optimistlikumad kui viimase kuue aasta jooksul. 2007. aastal oodatakse nii ekspordi kasvu kui koduturu müüginumbrite paranemist.Uute ELi liikmete seas jäid optimistide ridadesse lisaks Eestile veel Sloveenia, Küpros ja Malta, ülejäänud riikide firmad olid skeptilisemad. Läti ja Leedu ettevõtjate enesetunne ületab siiski Euroopa keskmist, kuid Slovakkias ja Ungaris oodatakse asjade hullemaks muutumist.Kokku küsitleti 78 000 ettevõtet 27 Euroopa riigi 133 piirkonnas.

Hetkel kuum