ÄP fototoimetus • 10. detsember 2006 kell 22:00

Uudised

Eelmisel nädalal sai Eesti Ekspressi lugejamängu võitja kätte oma auhinna - eramaja koos krundiga - Uuesalu asemel Ülemiste elurajoonis.

Algselt oli küll planeeritud, et võidumaja krunt asub Uuesalu elurajoonis, mis asub Rae vallas ning on Eesti suurima eramute arendusprojekti osa. "Paraku tuli seekord maja anda üle Ülemistel," lausus Eesti Ekspressi majaloosi korraldamises kaasa löönud kinnisvaraarendusettevõtte IBE Estonia esindaja Ülle Kullör.

Pindi Kinnisvara pressiteatest selgub, et krundiga eramu Ülemiste elurajoonis loositi välja juba 12. septembril.

BRC Kinnisvara teatas, et koostöös Hansapangaga alustati üle-eestilist hindamisteenuse kampaaniat.

BRC Kinnisvara pakub detsembris Hansapanga kontorites eluasemelaenu taotlejatele kinnisvara hindamisteenust 10protsendilise soodushinnaga. Samuti teenindatakse kliente, eelisjärjekorras ning hindamisakt antakse elektroonilisel kujul.

Kui BRC Kinnisvaras algab hindamisakti hind muidu 1200 kroonist, siis kampaania ajal saab selle tubli sada krooni odavamalt.

Tallinna linnavalitsus teatas, et kehtestab detailplaneeringu, mille alusel on võimalik rajada Lasnamäele Loopealse asumisse kokku 1109 korterit, sealhulgas 676 munitsipaalkorterit.

City24 nõuandekeskus nimetab laiskust ühe põhjusena neljast, miks inimesed korterit üürivad.

"Kolmas põhjus üüripinna kasuks otsustamisel on laiskus. Inimene juba on oma olemuselt laisk ja nii ei viitsi iga inimene vaeva näha maja haldamise, hooldamise ja omandist tulenevate kohustustega," tuuakse välja eelised, miks valida lihtsam tee ning kohustused omaniku kanda jätta.

Ülejäänud kolme põhjusena on nimetatud raha puudumist, ajutist elukohta ja üürikorterit kui paremat alternatiivi. Kui pangast laenu ei saa, siis on üürimine ainus võimalus.

2003. aasta lõpus uurisin pankadelt, kas laenubuum hakkab lõppema? Eesti Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas sõnas kolm aastat tagasi, et ta ei usu, et viimase kahe aasta kasvutempo oleks jätkusuutlik. "Suur laenukoormus vähendab tulevikus tarbimise võimet ja pidurdab majanduskasvu. Kinnisvarahinnad on juba jõudnud sellisele tasemele, et suurem eluasemelaenu võtmise buum peaks hakkama läbi saama ning nii kinnisvarahindade kui ka eluasemelaenude kasv on rohkem kooskõlas sissetulekute suurenemisega," sõnas ta toona.

Viimased kolm aastat pole kahanenud ei laenubuum, kinnisvara hinnatõus ega majanduskasv.

Kinnistu väärtus ei sõltu mitte ainult asukohast, vaid ka paiknemisest naabrite suhtes. Ober-Haus Kinnisvara maade-majade osakonna juhi Tauno Pajuri sõnutsi on äärmiselt rumal investeerida kuhugi agulirajooni, kus just sinu maja on ainus ja väga kõrge tasemega ehitis. Tehtud investeeringut ei pruugi siis tagasi saada.

Autor: ÄP

Hetkel kuum