• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi valitsus teatas kuue erastatava firma nimed

  Kindlad firmad valitsuse müüginimekirjas on Nordea Pank, Põhjala ja Balti börside operaator OMX ning telekommunikatsioonifirma TeliaSonera. Samuti riiklik alkoholimonopol Vin&Sprit, kinnisvarafirma Vasakronan ja riiklik eluasemelaenude firma SBAB.
  "Me ei arva, et need firmad peaksid olema riigi omanduses," põhjendas tööstusminister Maud Olofsson läinud nädalal koos rahaturuministri Mats Odelliga pressikonverentsil valitsuse erastamiskava.
  Rootsi valitsus on lubanud ära müüa ka osaluse Skandinaavia suurimas lennukompaniis SAS, kuid esimese ringi erastamisnimekirjas SASi ei ole. "Mis puutub SASi, siis ei ole mingit poliitilist põhjust, miks seda ettevõtet nimekirjas pole. Firma kohta pole analüüs veel valmis," ütles Odell. Meedias on juba kirjutatud, et mõnedest SASi kontserni osadest võiks huvitatud olla Soome rivaal Finnair. "Need väited on väga spekulatiivsed," ütles Finnairi juht Jukka Hionenen läinud nädalal Tallinnas.
  Erastamisnimekirjas ei ole esialgu veel ka riigi hasartmängumonopoli Svenska Spel. Üldse pole aga plaanis erastada kaevanduskontserni LKAB ning energiakontserni Vattenfall.
  Rootsi valitsus kavandab riigifirmade müügist kolme aastaga tulu 150 miljardit Rootsi krooni (255 mld Eesti krooni). Nimetatud kuues firmas on riigi osaluse väärtus suurem, kuid veel pole selge, kui suure osaluse riik müüb. Erastamisest laekuv raha läheb riigivõla tagasimaksmiseks, mis on praegu 1218 miljardit Rootsi krooni.
  Hiljuti ajalehele Financial Times antud intervjuus ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, et kõik välisinvestorid on teretulnud erastamises osalema. "Ma ei välista mitte kedagi," ütles ta.
  Kindlasti pakub suurt huvi alkoholimonopol Vin&Sprit, mille tooteportfellis oleva Absolut Vodka kaubamärgi väärtus on hinnatud 3,7-4,8 miljardile dollarile. Seda marki, mis on USA turul suuruselt teise läbimüügiga viinamark, ihaldavad nii Prantsuse Pernod Ricard, USA Fortune Brands kui ka Constellation Brands.
  TeliaSonera puhul nimetas Rootsi päevaleht Dagens Nyheter nädalavahetusel võimalike huviliste seas ka Vene Alfa Groupi, kuid kuni valitsuse müügiplaanides pole selgust, on kõik spekulatiivne.
  Erastamist korraldavad pangad teenivad sellest 3,4-6,8 miljardit Eesti krooni.
  Üldse on Rootsi valitsusel osalus 57 firmas, mille väärtus on hinnatud ligi 850 miljardile Eesti kroonile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Aasia turud kauplesid eri suundades Hiina majanduskasv 4%
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Vilepuhuja märtri rollist välja tõstmine toob ettevõtjatele uusi kohustusi
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
„Kartke ja oodake halvimat“: häkkerid ründasid Ukraina riigi veebi