Sirje Rank • 17. detsember 2006 kell 22:00

Rootsi valitsus teatas kuue erastatava firma nimed

Kindlad firmad valitsuse müüginimekirjas on Nordea Pank, Põhjala ja Balti börside operaator OMX ning telekommunikatsioonifirma TeliaSonera. Samuti riiklik alkoholimonopol Vin&Sprit, kinnisvarafirma Vasakronan ja riiklik eluasemelaenude firma SBAB.

"Me ei arva, et need firmad peaksid olema riigi omanduses," põhjendas tööstusminister Maud Olofsson läinud nädalal koos rahaturuministri Mats Odelliga pressikonverentsil valitsuse erastamiskava.

Rootsi valitsus on lubanud ära müüa ka osaluse Skandinaavia suurimas lennukompaniis SAS, kuid esimese ringi erastamisnimekirjas SASi ei ole. "Mis puutub SASi, siis ei ole mingit poliitilist põhjust, miks seda ettevõtet nimekirjas pole. Firma kohta pole analüüs veel valmis," ütles Odell. Meedias on juba kirjutatud, et mõnedest SASi kontserni osadest võiks huvitatud olla Soome rivaal Finnair. "Need väited on väga spekulatiivsed," ütles Finnairi juht Jukka Hionenen läinud nädalal Tallinnas.

Erastamisnimekirjas ei ole esialgu veel ka riigi hasartmängumonopoli Svenska Spel. Üldse pole aga plaanis erastada kaevanduskontserni LKAB ning energiakontserni Vattenfall.

Rootsi valitsus kavandab riigifirmade müügist kolme aastaga tulu 150 miljardit Rootsi krooni (255 mld Eesti krooni). Nimetatud kuues firmas on riigi osaluse väärtus suurem, kuid veel pole selge, kui suure osaluse riik müüb. Erastamisest laekuv raha läheb riigivõla tagasimaksmiseks, mis on praegu 1218 miljardit Rootsi krooni.

Hiljuti ajalehele Financial Times antud intervjuus ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, et kõik välisinvestorid on teretulnud erastamises osalema. "Ma ei välista mitte kedagi," ütles ta.

Kindlasti pakub suurt huvi alkoholimonopol Vin&Sprit, mille tooteportfellis oleva Absolut Vodka kaubamärgi väärtus on hinnatud 3,7-4,8 miljardile dollarile. Seda marki, mis on USA turul suuruselt teise läbimüügiga viinamark, ihaldavad nii Prantsuse Pernod Ricard, USA Fortune Brands kui ka Constellation Brands.

TeliaSonera puhul nimetas Rootsi päevaleht Dagens Nyheter nädalavahetusel võimalike huviliste seas ka Vene Alfa Groupi, kuid kuni valitsuse müügiplaanides pole selgust, on kõik spekulatiivne.

Erastamist korraldavad pangad teenivad sellest 3,4-6,8 miljardit Eesti krooni.

Üldse on Rootsi valitsusel osalus 57 firmas, mille väärtus on hinnatud ligi 850 miljardile Eesti kroonile.

Hetkel kuum