Moodsas kuues väärikas vana maja

Tiina Kolk 05. veebruar 2007, 00:00

Arhitekt Kaido Kepp lahendas huvitavalt maalilises keskkonnas pargi servas uhke puitdekooriga elamute vahel paikneva väikese kahekordse puumaja ümberehituse.

"Hoones olid osaliselt säilinud ehitusaegsed aknad, edelapoolses fassaadis ka osaliselt ehitusaegset laudist ning akna frontoon, piirdeliistud ja -luugid. Üsna heas korras oli teise korruse väljaehitus, tuulekoda (aknad, puittahvlid, uksed). Ülejäänud kolmes fassaadis oli hilisem laudis, pargipoolne sein oli põlenud ja kohati ilma laudiseta," tutvustab arhitekt maja enne tööde algust.

Missioonitundega majaomanik soovis kogu maja läbivat korterit - elutuba, magamistuba, kööginurka, pesuruumi.

Nüüd on majja juurde ehitatud metallkonstruktsioonis trepikoda, sest trepp poleks olemasolevasse hoonesse lihtsalt mahtunud. Trepi mademe alla (keldrikorrusele) mahtus ka vannituba. Juurdeehitust kujundades jättis arhitekt alles elamu algse vormi ja lahendas kogu lisaosa läbipaistvana - tervet fassaadi katva ning orule avaneva vaatega klaasseinana, mille ette kallaku servale on rajatud väliterrass.

Täna võlub see nukumaja meenutav ehitis möödakäijaid. Aga niisuguse kauni tulemuse saavutasid majaomanik ja arhitekt oma sihikindluse ja kompromissitusega.

Hoone renoveerimisel korrastati välimist palkseina - kahjustatud puit vahetati välja. Vahelae ja põranda talad on osaliselt proteesitud, osaliselt uutega asendatud, samuti sarikad. Katusekatteks valis arhitekt käsitsi valtsitud tsingitud teraspleki.

Majas teostati ka lammutustöid. Fassaadist eemaldati laudis, lammutati põrandad, vahelagi, katus, mittekandvad vaheseinad ja ahjud. Pargipoolsesse palkseina tehti uusehituse laiune ava.

Hoones on restaureeritud II korrusel paiknev tuulekoda. Algse ehitise fassaadis on vahetatud laudis, avatäited ja välimine trepp. Kõik uued välised fassaadielemendid on valmistatud osaliselt säilinud detailide koopiatena, nendib arhitekt.

"Akendele, ustele, laudisele ja piirdeliistudele koostasin tööjoonised. Kõik puidust detailid valmistas kaks osavat restauraatorist puuseppa kohapeal säilinud elementide täpsete koopiatena," lausub Kaido Kepp rahulolevalt.

Vana lammutatud puukuuri asemele on ehitatud puukuuri mõõtu katlamaja.

"Mõtlesin, mis on selle maja juures kõige õnnestunum. Esimesena mõlkus meeles vaid hoone avamine pargi suunas. Praegu on maja seest suurem kui väljast paistab - ruumi osaks saab ka terrass ja park," selgitab Kepp.

"Hiljem meenusid mulle ka avatäited. Hoones olid säilinud mõned algsed aknad. Soovisin nende restaureerimist, aga tellija soovis uusi. Mul oli sel hetkel oma maja viit akent juba kuus kuud üle tähtaja restaureeritud ja lõppu ei paistnud tulevat - seega ei suutnud ma endale kindlaks jääda."

"Uute akende jaoks tegin tööjoonised, et need oleksid vanade täpsed koopiad (mitte peaaegu samasugused, nagu armastavad paljud ehitajad öelda). Uutel akendel kasutati vanade akende suluseid," lisab ta.

"Pooldan vanal majal olemasolevate akende restaureerimist. Tänapäeval kasutatakse hoopis teisi materjale, tehnoloogiat jne. Uued aknad, kuigi on tehtud täpselt tööjooniste järgi, mõjuvad ikkagi võõralt ja kaob vana maja hõng. Antud hoonel aknad ei häiri ja tuulekojas tahvelust silmitsedes avastasin ennast mõtisklemas, kas see sai restaureeritud või tehti uus," arutleb arhitekt Kaido Kepp.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing