Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Uudised
Tartus Fortuuna tänav 1 on uus veinipood nimega Veinimaailm - esimene keskmise ja kõrgema kvaliteediklassiga veinidele spetsialiseerunud pood Tartus. Juba on sortimendis 1300 nimetust, valik täieneb veelgi. On ka vahuveine, dessert- ja portveine ning väärikamaid kangemaid alkohoolseid jooke. Laupäeviti kell 12-13 on kaupluses mõnedele veinidele "õnnelik tund", mil neid müüakse soodushindadega. Veinimaailm on avatud E-L 11-19.
Eelmisel aastal alanud Kolme Õe hotelli veinidegustatsioonid said kiiresti populaarseteks ja nendega jätkatakse ka sellel aastal. Üritustesarja käivitajaks ja korraldajaks on Kolme Õe sommeljee Jennifer Mitchell. Korra kuus on veinihuvilised oodatud hotelli veinibaari, kus maitstakse veine koos spetsiaalselt nende juurde valmistatud suupistetega ja muidugi räägitakse veinidest. Järgmine üritus toimub 28. veebruaril, teemaks on Tšiili ja Argentina veinid. Lähem info telefonil 630 6300.
2006. aasta parimaks kokaks nimetatud Dimitri Demjanov on tuntud erakordselt stiilsete ja gurmeemaailmas kõrgelt hinnatud restoranide Gloria ja Egoist looja ja juhina, aga ka Eesti köögi väsimatu uuendaja ja propageerijana.
Pärit Lõuna-Itaaliast Pugliast. Mägesid seal pole ja kliima on kuum ja kuiv. Primitivo viinamari on Puglias üks peamisi punaseid marju ja ka üks väheseid, millest seal tõeliselt hea veini saab.
Vein on aroomilt suhteliselt tagasihoidlik, mõnevõrra tunda rustikaalseid maalõhnasid.
Maitse väga heas tasakaalus. Järelmaitse kergelt mõrkjas. Sobib küpse loomaliha ja koore- või tomatikastmes pastaroogade juurde.
Bosco Dei Cirmioli 2004 Primitivo Del Salento, orienteeriv hind: 100 kr. Hinnang 10 palli süsteemis: 8
Kuulsa Tommasi veiniperekonna toodang, kus on kasutatud Toscana kohalikku staari Sangiovese marja ja jõudu lisatud Cabernet Sauvignoni viinamarjaga. Aroomis kakao, halvaa, pähklid, kerge liköörisus. On tunda kergeid vürtse ja kuivatatud marju, domineerivad aedmaasikas ja jõhvikas.
Sobib grillitud looma- või lambaliha juurde, eriti siis, kui nende juurde käib puuviljakaste.
Poggio Al Tufo "Rompicollo" 2004 Tommasi Maremma Toscana, orienteeriv hind: 300 kr. Hinnang 10 palli süsteemis: 9
Restoran Ö alustas uut üritustesarja, mille peategelasteks on tuntud ärimehed, nimetades seda sõprade õhtusöögiks - "Friends Dinner".
Õhtusöögi peategelaseks ehk isandaks on mõni tuntud äri-, kultuuri- või seltskonnategelane. Loomulikult on ta ka restorani Ö austatud klient. Õhtud toimuvad korra kuus.
Õhtu isand valib menüü (oodatud on isiklikud retseptid) ning esitab väikese ettekande oma lemmiktoitudest ja jookidest. Tema kutsub ka külalised.
Restoran valmistab toidud ning hoolitseb meelelahutusliku poole eest.
Esimese, 30. jaanuaril toimunud õhtusöögi peremeheks ja aupersooniks oli Joakim Helenius. Eelroaks oli skandinaaviapärane lõhe, pearoaks lammas ja magustoiduks klassikaline kreem-brülee.
Traditsioonilised road olid restorani Ö andeka ja novaatorliku peakoka Roman Zaštšerinski käe all saanud huvitava lahenduse. Veebruarikuu õhtusöögi peoperemeheks on palutud Prantsuse suursaadik koos abikaasaga ning märtsiks Singapuri tuntud ärimehed Sonny Aswany ja Mahesh Ramnani. Aprilli isand on veel lahtine.
Kahjuks ei ole nendele üritustele võimalik pääsmeid osta.
Lisaks peoperemeeste külalisnimekirjale saavad kutse vaid mõned restorani Ö ustavaimad püsikliendid.
Siiski plaanitakse mõned "Friends Dinneriks" loodud road jätta menüüsse ka pikemaks ajaks, nii võivad huvilised loota mingitki osasaamist sõbraõhtusöökidest.
Järgmise nädala neljapäevast laupäevani, 22.-24. veebruaril on restoranis Stenhus võimalus nautida hispaaniateemalist õhtusööki, mis valmib Hispaaniast saabunud koka Juan Galvezi juhendamisel.
Stenhusi õhtusöökidel pakutakse nii nelja- ja kuuekäigulise degustatsioonimenüüd kui ka võimalust õhtusöök kümnenimetuselise erimenüü järgi ise kokku panna. Menüüs on põhirõhk värsketel mereandidel.
Mõned näited: kanamaksaparfee trühvliõliga, kreemjas krabisupp merisiilikuga, kammkarbid kartulite ja vutimunadega, homaari- ja suvekõrvitsarisoto.
Juan Galvez on Michelini tärniga hinnatud staažikas kokk.
Ta töötab Hispaania lõunarannikul hotellis Marbella Club ja on tähelepanu äratanud oma innovaatilise lähenemisega traditsioonilisele Hispaania köögile.
Autor: ÄP