Disaini ja käsitöö emotsionaalne põiming

Tiina Kolk 30. märts 2007, 00:00

Briti kuraatorid Emily Campbell ja Andree Cook valisid näitusele mööbli, moe ja multimeedia vallas töötavad disainerid. Igaühel neist on oma visuaalne keel, intellektuaalne positsioon või kujundusmetoodika - teisisõnu, sügavalt isiklik maailmavaade. Eestit esindavad tekstiilidisainerid.

"Käsitöö mõte disainis kogub jõudu, sest disain ise kipub isiklikku tähendust liialt kergesti kõrvale heitma. Üleilmastumine ja digitaalse tehnoloogia kiire areng on andnud põhjust hakata muretsema identiteedikao pärast. Maailma vormid ja pinnad, mille lõid töösturid, kirjastajad, ehitusfirmad - sageli ka disainerite abiga -, on välja surnud. Tooted, keskkonnad ja meedia jagavad üha tihemini visuaalset keelt, millest on eemaldatud kõik viited geograafilisele või isiklikule algupärale," mõtiskleb Emily Campbell.

Selles olukorras hakkavad disainerid otsima võimalusi, kuidas luua unikaalsust standardiseeritud protsesside sees. Nad tunnetavad ja kardavad üha rohkem maakera ressursside apokalüptilist ärakasutamist. Materjalide ümbertöötlemine ja taaskasutus eeldavad sageli naasmist käsitöönduslike tootmisvõtete juurde, mille käigus tootmisprotsess ja toote ajalugu on nähtava ja narratiivse elemendina esile tõstetud. Enam ei piisa sellest, et tootel on vorm, nüüd peab sellel olema ka sisu, mingi lugu, mida rääkida, metafoorne jõud," ütleb Campbell näituse saatesõnas.

Danny Brown muudab oma väljapanekul voodilinadel ja lauanõudel näidatava animatsiooniga küsitavaks meie suhtumise kaubamärgi väärtusesse. Committee (tandem Clara Page ja Harry Richardson) valmistatud rämpsust digikollaažid ja käsitsi trükitud tapeedid esitavad väljakutse meie arusaamale ilust. Doshi Levien eksponeerib installatsiooni India käsitööturgudest inspireeritud poekesest, mis on täidetud lääneliku tööstustoodangu prototüüpidega. Neutral (Christian Grou ja Tapio Snellman) on loonud reaalsetest ja kujuteldavatest maastikest koosneva video. Peter Traag sekkub oma toolide tööstuslikku valmistamisprotsessi ja testib meie suhtumist masstoodangusse. Tekstiilidisainer Alison Willoughby laiendab seelikute kandmiskõlblikkuse piire, eksperimenteerides geomeetria, kihilisuse ja kollaažiga. Sri Lanka loodusest inspireeritud Wokmedia (Michael Cross ja Julie Mathias) on loonud puuokste kujulise riiulisüsteemi.

"Minu maailma" idee autor ja korraldaja on Briti Nõukogu kunsti ja arhitektuuri osakonna töörühm ning selle esmaesitlus toimus 2005. aasta septembris Lissaboni disainibiennaalil Experimenta. Seni on näitus käinud Vilniuses, Oslos, Londonis ja Ljubljanas ning ringreis kulgeb Eestist Poola ja Taani.

Igas riigis on selle väljapanekuga kõrval ka satelliitnäitus kohalike disainerite osavõtul. Eesti ekspositsiooni koostas Kai Lobjakas, kes kutsus esinema tekstiilidisaineri taustaga eesti kunstnikud Annike Laigo, Krista Leesi, Ülle Jehe ja Kärt Ojavee.

"Mängimine konventsioonide ja traditsiooniliste tähendustega on toonud tekstiiliga tegelemisse värskeid rutiinivabu lahendusi," põhjendab ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing