Maaklerid kasvasid kiiremini kui kindlustusseltsid

Harry Tuul 17. aprill 2007, 00:00

"Meil läks väga hästi. Tänu kiirele kasvule saime möödunul aastal Eesti suurimaks kindlustusmaakleriks ja sellest kõnelevad ilmekalt ka numbrid," teatas E-Kindlustuse juht Risto Rossar, kelle juhitava ettevõtte käive kasvas 60 protsenti.

Keskmiselt kasvasid finantsinspektsiooni andmetel maaklerite käibed möödunud aastal 30 protsenti, vahendustasude kasv jäi maakleritel vahemikku 20-50 protsenti. Kindlustusturg kasvas samal ajal ligi 20 protsenti. Kokku maksid kindlustusseltsid maakleritele vahendustasusid ligi 198 miljonit krooni.

"Läks väga hästi," tõdes kindlustusmaakleri Optima tegevjuht Tarmo Hillep. "Eesti turule lisandus mitu kindlustusseltsi või nende esindust. Näiteks lätlased Parekss ja BTA. Kuna maakleritele kuulub turuosast 70 protsenti, siis on kindlustusfirmadel väga lihtne siia tulla ja anda end maakleritele müüa," selgitas Hillep. Ta lisas, et samas on konkurents maaklerite vahel on väga tihe, sest neid on kindlustusseltsidest palju rohkem.

Märkimisväärselt edukaks kujunes Colemont Eesti Kindlustusmaakleri esimene tegevusaasta, mis tipnes oktoobris Hansapangalt äriklientuuriga tegeleva kindlustusmaakleri ostuga. "Kuna tegemist oli reaalselt esimese tegevusaastaga, kus põhirõhk oli pandud turule sisenemisele ning edasisele jõulisele laienemisele, siis võib möödunud aastaga väga rahule jääda," ütles ettevõtte juht Heiki Nurmeots. Samas ei arvanud ta, et maakleritele oli aasta edukam kui seltsidele. "See on õige, et maaklerite vahendusel sõlmitud kindlustuslepingute maht pisut kasvas võrreldes 2005. aastaga, kuid suurusjärgud jäid ikkagi suhteliselt sarnaseks. Mis puutub aga puhaskasumisse, siis siin edestasid kindlustusseltsid kindlasti märgatavalt maaklereid," selgitas Nurmeots.

"Kuna kindlustuse pakkujaid on turul palju, on klientide jaoks valiku tegemine järjest keerulisem. Seepärast pöördubki järjest enam inimesi maakleri kui sõltumatu nõustaja poole, saamaks võrdlevaid pakkumisi," rääkis Rossar. "Edu on siiski suhteline mõiste, kui kõrvutada seltside sadadesse miljonitesse ulatuvaid kasuminumbreid maaklerite mõnemiljoniliste kasumitega."

Uueks aastaks prognoosib Rossar konkurentsi tihenemist müüjate ja kindlustusseltside vahel, mis toob ilmselt kaasa kindlustusmaksete languse klientidele. "Uusi seltse tuleb veel ja toimub väike turu ümberjaotus," arvas ka Hillep.

Kuna 2006. aasta kindlustusturg oli väga maaklerikeskne, siis on need tulemused väga loogilised. Mahtude kasvu toetas ka kindlustusturu üldine kasv.

Samas ei peegeldu tulemustes veel olulised muutused turul, ennekõike Hansapanga otsus väljuda maakleritegevusest (Hansapank oli turuliider - toim.).

Kahtlemata mõjutab see fakt kindlustusmaaklerite turgu eriti just jaetoodete segmendis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing