Kursused - lisa praktilisele kogemusele

Kristjan Kulu 25. aprill 2007, 00:00

Üha enam tunnetatakse maailmas logistika rolli äritegevuse integraatorina.

Ükskõik, kas tegemist on ostmise, tootmise, müügi või transpordi- ja laoteenuste osutamisega, kõikjal on kaubanduslik äritegevus põimunud logistikatoimingutega.

Kuna lõplik äritulu ja -kasum kujunevad kõikide äriprotsesside lõpptulemusena, on selge, et samavõrd, kui nähakse vaeva äristrateegiate väljatöötamise ja rakendamisega, tuleb seda teha logistikatoimingute hoolika planeerimise ja kuluarvestusega.

Viletsalt kavandatud ja puudulikult funktsioneerivad logistilised ahelad, ebaefektiivsed toimingud, mitteusaldusväärsed partnerid ning ebatäpne logistikakulude arvestus võivad vähendada oluliselt firma kasumit ja pärssida äriprojektide jätkusuutlikkust.

Et tööjõuturul valitseb puudus spetsialistidest, pole kellegi jaoks uudis. Ka logistikatoimingutega tegelevad töötajad kuuluvad või peaksid kuuluma spetsialistide hulka.

Lugesin kord ühte logistikaalast foorumit, kus inimene palus abi selleks, et talle selgitataks, kes on logistik ja mida ta teeb. Põhjus oli lihtne - inimene soovis kandideerida logistikuks, kuid ei teadnud isegi ligilähedaselt, mida selle ametikoha töötaja üldse tegema peab.

Logistikat seostatakse üldjoontes transpordiga. Kuid kui selle asjaga lähemalt kokku puutuda, selgub, et kõik see, mida me arvasime logistikast teadvat, on tegelikult nagu jäämäe väikene tipp veepinnal.

Millised on lahendused ja võimalused logistikaalaste teadmiste omandamiseks? Valida on tegelikult kolme eri variandi vahel: spetsialisti kõrval õpipoisina töö käigus teadmisi omandada, kutse- või kõrgkoolis tarkusi omandada või osaleda koolitustel ning kursustel.

Logistikakursustel käsitletakse tavaliselt paljusid erinevaid teemasid, alates logistika- ja ostujuhtimise põhikursusest ning lõpetades logistika arendamisega ettevõttes ja lao arendamise ning juhtimisega.

Praegustes Euroopa Liidu tingimustes on oluline, et spetsialistidel oleks võimalik liikuda ka liidus endas ühelt töökohalt teisele. Seetõttu tasub enne kursusele registreerimist uurida, kas koolituse aineprogramm on vastavuses Euroopa Logistikaassotsiatsiooni (ELA) vastava sisuga. Viimane võimaldab osalejal taotleda ka ELA professionaalse logistiku sertifikaate, sest kursuste sisud on vastavuses vastava õppekavaga.

ELA professionaalse logistiku tasemesertifikaadid on vastaval tasemel kutsealaste teadmiste ja oskuste olemasolu tõendavad tunnustatud ja hinnatud kutsetunnistused, mida on võimalik taotleda sõltumatult varem omandatud erialast.

Sertifitseerimise eesmärk on suurendada Euroopa logistilist konkurentsivõimet professionaalse täiendõppe ja eri riikides töötavate logistikute koostöö kaudu. Sertifikaat osutab selle omaniku terviklikele teadmistele logistilise ahela toimimisest ja oskustele tegutseda selles ahelas professionaalselt.

Sertifikaate väljastavad akrediteeritud organid, kelleks on üldjuhul eri maade logistikaühingud.

Soome Logistikaühing (Suomen Logistiikkayhdistys) on Eestile lähim ELA akrediteeritud sertifitseerija.

Osalenud ettevõtete kommentaaridest näeme, et peamiselt hinnatakse kursuselt saadud teoreetilist raamistikku lisaks praktilisele kogemusele.

Samuti on sellised koolitused logistikafirmades hüppelauaks administratsiooni teenindavatele töötajatele (sekretärid, assistendid, juhiabid ja teised) logistikaosakonda edasiliikumiseks.

Sellel aastal oli logistika põhikursus populaarne just sekretäride ja assistentide seas.

Koolitus andis neile head aimu sellest, kuidas logistikaettevõte toimib ja millised on põhiprotsessid.

Pärast seda tunnevad nad end ka oma tööd tehes kindlamalt, kuna oskavad mõne kliendiprobleemi juba eos ise lahendada või klienti nõustada.

Käime mitmesugustel logistikakoolitustel. Selleks, et paremini mõista oma klientide vajadusi.

Tahame pakkuda terviklikku teenust, ehk kui meil pole kogemusi valdkonnast, ei saa me ka põhjalikult teenuse pakkumisse süveneda.

Oleme logistikaühingu liikmed ning koolituste pakkumisi leiame nende kaudu.

Kursuste pakkujaid ei ole palju. Ettevõtted pakuvad ise koolitusi.

Meenub TNT Eesti tarneahelate kursus.

Tundub, et logistikakoolitusi toimub viimasel ajal suhteliselt palju. Koolituse kvaliteet oleneb muidugi enamalt jaolt koolitaja pädevusest.

Parim õpetaja on siiski praktiline töö ning koolituse vajadus peab olema siiski põhjendatud.

Töötavale spetsialistile on paremad lühikesed paaripäevased koolitused. Ettevõte ei saada ju oma töötajat aastasele koolitusele, pikaajaline erialaline areng tuleb igaühel ise tagada. Koolituste hinnad ei ole just odavad, kuid turule vastavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing