Draama 2007 lööb Tartus rekordeid

Christel Karits 31. august 2007, 00:00

"Tänavune festival on seniolnutest suurem nii mahult kui ka kestuselt," kinnitab Draama 2007 kommunikatsioonijuht Hans Lõugas. Kaheksa päeva jooksul tuuakse publikuni läbivaade kogu Eesti teatrist. Kokku näeb 52 etendust, mis jagunevad põhiprogrammi, laste- ja noorte- ning tantsuteatri programmi.

Festivali pea-korraldaja Margus Kasterpalu kinnitust mööda on seekordne valik nii suur, kuna professionaalseid teatreid on juurde tekkinud. Kõik teatrid said festivalile saata oma parima kahe viimase aasta etendustest, mõni trupp tuli välja enama lavastusega.

"Eesti teatri hetkeseis pole võrreldes läinud korraga muutunud. Rahvusvaheline žürii tõi toona esile, et Eestis tehakse eriilmelist teatrit ning ükski neist pole diletantlik," ütleb Margus Kasterpalu. "Nii et märksõnadeks on mitmekesisus ja professionaalsus."

Põhiprogrammis on 28 lavastust, neist 15 kuulub võistlusprogrammi, mille seast valib rahvusvaheline žürii 10 laureaati festivali preemiatele.

"Võistlusprogramm on tugevate tippudega, kuid ebaühtlane. Aga minu meelest väga huvitav ja eriilmeline," ütleb festivali kriitik Ivar Põllu.

"Suve ja puhkuste lõpuks sobib üks pikem kultuuripidu," põhjendab Hans Lõugas, miks võiks nädalaks teatripealinnaks saavasse Tartusse sõita ja seal pisut kauem peatuda. Eestlaste teatriarmastust näitab väljamüüdud etenduste arv, mis küünib kahekümneni. Väga populaarne on Linnateater, samuti on lõpukorral piletid Eesti Draamateatri ja Vanemuise etendustele.

"Teatrifestivalil on võimalus palju etendusi korraga ära vaadata. Tekib väga lähedane võrdlusmoment. Aju ja süda töötavad hoopis teistel tuuridel," ütleb Margus Kasterpalu. Nii saab suuremaid pettumusi vältida ja aru saada teatrist kui protsessist.

Seekord tullakse välja ka rekordarvu esietendustega.

Vanemuise lavastus "Suurema kurbuseta" esietendub 3. septembril. Reko Lundani Soome perekonna loo rääkiva näidendi lavastas Ingo Normet. Mikk Mikiveri 70. sünniaastapäeval 4. septembril esietenduvad Eesti Draamateatri "Vaikne muusika" ja Vanemuise ooper "Tosca". "Vaikne muusika" on Lars Noréni näidend heaoluühiskonna peresuhetest, mida Mikiveril oli plaanis lavastada, nüüd toob selle lavale Priit Pedajas. "Tosca" etendus valmis Mikiveri käe all 1995. aastal, lavastuse taastas Ervin Õunapuu. 4. septembril on esmakordselt publiku ees ka Pärnu Endla "Kajakas", mille lavastasAndres Noormets.

Kuressaare Linnateater esietendab "Loomaaialugu". Lavastab Egon Nuter, kaasa lööb ka Aleksei Turovski. Sihtasutusel Eesti Teatri Festival esietendub 7. septembril "Õnnelikud päevad", mille lavastas Margus Kasterpalu. Samuel Becketti näidendis mängivad Rita Raave ja Enn Põldroos või Aleksander Eelmaa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing