Tootja ähvardab piimakriisiga?

Andrus Juns 18. september 2007, 00:00

Oleks ju lausa kuritegelik turustada oma kaupa kohas, kus see on vähem kasulik kui mujal. Nii räägib Rahvaliidu tipp-poliitik, mees, kes saab PRIA kaudu miljoneid toetust, kurtes samas, et ei ela kuidagi ära. Küsib 30% kõrgemat hinda ja ähvardab kogu piima Eestist välja müüa. Kallineb piim, teravili, edasi liha. Siis on kasulikum neid kaupu sisse osta, ei pea tarbima eestimaist, kui see nii kallis on.

Minu soovitus on vaadata läbi toetuste maksmise kord. Toetused on selleks, et jalad alla saada. Põllumeeste jalad on tugevalt maas. Eesti maaelu on kreenis põllumeeste toetamise suunas. Kui minister suu lahti teeb, on esimene lause, et maaelu on ühtne. Järgneb kiitlemine valitsuse edusammudest põllumajanduse toetamisel. Ei ühtki silpi väljapoole põllumajandust jääva kohta - pole midagi öelda.

Maal asuv ja ka mujal tegutsev väikeettevõtlus hakkab likvideeruma. Pole võimalik konkureerida firmadega, keda riik tugevalt toetab ja kes saavad suuri kasumeid. Selle tulemusena halveneb Eesti riigi olukord veelgi. Rõhutatakse, et kui meil läheb hästi, tuleb Iirimaa variant, kui halvasti, siis Portugali variant. Kevadel Portugalis käies uurisin, mis neil halvasti on, sest silma järgi oli olukord parem kui meil. Aga jutt tegi tõsiseks. Hädade põhjusena tõid nad välja, et kodumaine väikeettevõtlus pole välja arenenud, elu kallineb, välisfirmad lahkuvad, tööpuudus suureneb. Keskmisest suuremat palka saavad politseinikud, õpetajad, arstid. Suletakse koole, haiglaid, noored lahkuvad välismaale.

Meil toetatakse koolitusfirmasid, et tuua tööturule neid, kes statistika järgi pole tööga hõivatud. Sinna pole mõtet raha tampida, neist on töövõimelised tööl, mitte Eestis. Neid siin tööle ei pane, ka ettevõtet tegema mitte.

Surve, mille all Eesti väikeettevõtjad töötavad, on talumatu. Kõrge sotsmaks, toore kallineb, valitsus juhib palgarallit. Pluss miinimumpalga ja aktsiiside tõus... Kõik see teenib üht eesmärki - rohkem raha riigikassasse. Aga Eesti valitsus on nagu anekdoodikangelane: boa kaelas, Jaaguar garaažis, tiiger voodis ja eesel, kes kõik kinni maksab. Ainult eesel hakkab otsi andma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing