Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Läti labor loob maitseid
"Me ei testi, vaid loome uusi maitseid," teeb mulle kohe alguses selgeks ettevõtte SIA Aloja Starkelsen maitselabori uuringute ja arendusosakonna turustusjuht Janis Garancs. SIA Aloja Starkelsen on tegelikult mõnesaja inimesega Ungurpilsi külas asuv Baltimaade ainuke tärklisetehas.
Kuid kuna Euroopa Liidu kvootidest ära ei ela, on ettevõte juba aastaid tegelenud koos rootslastest omanikega maitsearendusega ja avas augusti lõpus uue labori ehk nn culinarium'i.
"Teeme retsepti, loome segu, pakime ja veame kohale," loetleb Garancs. Tema sõnul tehakse igale kliendile ainulaadne lahendus ja seda hoitakse saladuses.
Kuna laborid asuvad üle maailma, saab klient soovi korral arendada uue maitse ka võõrturule. "Kui keegi tahab eksportida oma toodet Venemaale, saab sealt küsida, mis vene inimesele maitseb," tõi Garancs näite.
Viimasel ajal töötab labor palju maitse ja tervislikkuse ühendamise kallal ning on näiteks leidnud kartulikrõpsude maitsestamise viisi, mille abil saab vähendada rasvasisaldust. "Kui toit on vaid väga kasulik, siis on ta nagu kalamaksaõli, mida keegi ei joo," ütleb Garancs.
Labori teenuseid kasutavad juba paljud Eesti tootjad - piimavabrik Tere, küpsetisi tootev Maris Gilden, krõpsutootja Balsnack, Põltsamaa Felix.
ASi Balsnack IH peatehnoloogi Algis Murumaa sõnul kasutavad nad maitselabori teenuseid, kuna neil on vaja oma toodete maitsestamiseks sobivaid maitseainete segusid. "Nad ei paku maitseainesegude jaoks ette antud valmis lahendusi, vaid töötavad välja individuaalse maitseainete segu iga ettevõtte jaoks, nii et kellelgi teisel ei ole sellist maitset, nagu meie nende käest saame," ütles Murumaa.
Tere ASi tootearendusjuhi Kristi Pärna sõnul on ettevõtte eeliseks asukoht. Tema sõnul on nad avatud kõigile ja proovivad lisandeid, mis selle toote jaoks just kõige sobilikumad on.
Me ei ole kasutanud culinarium'i maitselabori teenuseid. Salvestis töötab uute toodete maitsed välja tootearenduse meeskond, kus aluseks võetakse kliendi-tarbija tagasiside. Samuti arvestatakse Eesti tarbija harjumuspäraseid maitseid. Me ei kasuta oma toodete põhigruppides säilitusaineid, paksendajaid, stabilisaatoreid. Tagame toodete säilivusaja steriliseerimise või pastöriseerimisega.