Tõnis Palts sihib Tallinna linnapea tooli

Lemmi Kann 25. september 2007, 00:00

Pärast kaheaastast eemalviibimist Tallinna poliitikast on Tõnis Palts tagasi pöördumas ning kandideerib piirkonna juhatusse, mispeale on hakatud rääkima Paltsi võimalikust soovist istuda taas Tallinna linnapea toolile.

"Minu osalemine on eelkõige tugi minu kogemuste kohaselt ainsa valge erakonna juhtimisse," ütles Palts. Ta lisas, et kuigi järelduste tegemisega ei maksa kiirustada, on kahtlemata Tallinna linnapea amet Eesti poliitmaastikul ainus koht, kus saab üks isik midagi tõsist korda saata. "Ma ei usu, et peaministri ametis on võimalik nii palju ainuisikuliselt asju mõjutada," märkis Palts.

IRLi Tallinna piirkonna kaasesimehe Toomas Tõniste sõnul ei ole erakonnas linnapeakandidaadi teemat ametlikult arutatud. "Aga ma kindlasti ei välista seda," kommenteeris Tõniste Paltsi ambitsiooni linnajuhtimise juurde naasta.

Täna õhtul selgub IRLi Tallinna piirkonna juhatuse koosseis ning sellest sõltub Tõniste sõnul, kes võib aasta pärast IRList linnapeaks kandideerida. "Erakond on meil suur ja lai, inimesi on palju, nagu ka mõtteid," rääkis Tõniste, kelle sõnul kostab hinnanguid, et Paltsi linnapeaaega ei saa õnnestunuks nimetada. Juhatusse kandideerijate hulgast võib leida Paltsi mõttekaaslasi eesotsas minister Juhan Partsi, abiminister Siim-Valmar Kiisleri ja linnavolinik Nikolai Stelmachiga.

IRLi Tallinna piirkonna kaasesimees Sven Sester märkis, et tulevane linnapeakandidaat peab kandma ühenderakonna ühiseid väärtusi ning erakonda ühendama, et saada parim võimalik tulemus 2009. aasta kohalikel valimistel.

Stelmachi meelest on Palts nimekirjas tugevaima linnajuhtimiskompetentsiga kandidaat. "Paltsile seal väga palju konkurentsi ei ole. Samamoodi on Keskerakonnas - neil on Savisaar," ütles Stelmach.

Palts ütles, et ei kahetse linnapea ametis oldud keerulist aega, ja andis keskerakondlikule linnavalitsusele hävitava hinnangu, meenutades kiirustavas valimiste-eelses lindilõikamisõhinas rajamata jäänud Tartu maantee parklat. "Minu meelest on see vargus oma erakonna häälte saamiseks, mille maksavad kinni kõik tallinlased. Pole mõtet ruumi raisata selliste näidete peale, mida on kümneid," ütles Palts, viidates veel linnaosalehtede kasutamist erakonna poliitpropagandaks, kolemajade lubamist linnapilti ja leidlikku koolide remondi projekti. "Raske on maailma meie ümber panna pöörlema läände. Keskerakonna käes kipub ta ikka inertsist idasse pöörduma. Tuleb nii kaua püüelda, kui idamehed ja endised kommarid ise muutuvad või nende valijad sutsu targemaks saavad," märkis Palts.

Olen ajalehtedest lugenud, et Tõnis Palts müttab praegu kinnisvaratehingutega idapoolsete slaavi riikide avarustes. Seetõttu ma ei ole kindel, kui palju tal väikese Eesti ja veel vähem Tallinna jaoks tegelikult aega jätkub. Minule oleks Paltsi tulek Tallinna poliitikasse tubliks toeks, sest meie vaated õige mitmetes küsimustes on lähedased.

Me mõlemad oleme kannatanud Ansipi matsluse läbi Tallinna päeval. Mõlemad oleme pidanud tähtsaks Lasnamäe trammi väljaehitamist. Oleme töötanud järjepidevalt - tema jätkas 2004. aastal minu tööd ja mina 2007. aastal ka tema algatatud üritusi.

Paltsi võimalused 2009. aastal sõltuvad sellest, milline on siis parajasti IRLi üldine poliitiline seis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing