Tallinn näitas hambaid

Gert D. Hankewitz 27. september 2007, 00:00

Täna hommikul peaks Prisma Peremarketite ketti kuuluv Kristiine Prisma saama linnavõimult kirja, milles teatatakse alkoholi müügi loa äravõtmisest.

Taolise otsuse langetas Kristiine linnaosa valitsus Põhja politseiprefektuuri soovitusel, mille töötajad tabasid kaks 17aastast noorukit, kel õnnestus poest õlut osta.

Selliseid juhtumeid on tänavu kaheksa kuuga avastatud kokku 35 ja Prismaga samaväärse karmusega koheldi kahte kauplust. Politsei pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul oldi Prismaga karmid, sest seekord õnnestus ühest poest kahel, mitte ühel noorukil alkoholi saada.

Et Prisma Peremarketi tegevjuhi Janne Lihavaineni sõnul on Kristiine Prisma müüginumbrite järgi üks suuremaid ketis, võib arvata, et see on firmale tugev löök.

Kui tugev täpsemalt, ei tahtnud Lihavainen öelda, põhjendades, et käibenumbreid ei ole nad kunagi andnud.

"Meie esimene samm on juriidilise ekspertiisi tellimine, kui oleme otsuse kätte saanud. Kuidas edasi tegutseme, selgub siis," ütles Lihavainen. Karistuse said ka Prisma kassapidajad, kes noorukitele alkoholi müüsid.

"Prisma Peremarket on Kristiine linnaosa üks keskseid kauplusi, mida külastab päevas ligi 8000 ostjat. Vara on ütelda, kuidas piirangud meid mõjutama hakkavad, kuid meie äri ei ole alkoholiäri, vaid jaekaubandus tervikuna. Kinnitame aga seda, et jätkame oma igapäevast tegevust," lisas omalt poolt Kristiine Prisma juht Margus Musthallik.

Küsimusele, kuivõrd õiglane või ebaõiglane müügikeeld on, ei tahtnud kumbki juhtidest vastata.

Süüpinki sattunud Prisma konkurendid mõistsid üldiselt alaealistele alkoholi müügi hukka, kuid leidsid karistuse liiga karmi olevat.

"Millal see keelamine üldse midagi head toonud on?" päris A-Selveri juht Ain Taube. Selverite ülemuse sõnul peaksid inimesed ise aru saama, millal ja kuidas alkoholi tarbida. Keeldudesse Taube ei usu.

Üllatusena tuli keeld ka Rimi Eesti juhile Ruth Laatrele, kelle hinnangul on karistus liialt karm.

"Karistus võiks ikkagi kuriteoga tasakaalus olla," leidis ta. "Minule jäi arusaamatuks tegelikult see, et kui väärtegu oli suunatud tegelikult kassapidaja vastu, karistatakse hoopis juriidilist isikut," arutles konkurent, kelle sõnul üritatakse Kristiine Prismast näidisjuhtumit luua, et teised jaemüügiketid hirmust väriseksid.

"Võib-olla on Prisma kuskil mujal ette jäänud või kannale astunud," arutles Laatre.

Võitluses alkoholi kuritarvitamisega tuleb kasutada nulltolerantsi taktikat. Kaua me võime taluda seda, mis toimub alkoholi tarbimisega? See on ületanud igasugused piirid. Toetan igati Kristiine linnaosa vanema Mihhail Korbi otsustavat tegutsemist. Kui meie laste tervis on ohus, siis tulebki nii tegutseda. Kuna ka politsei andis soovituse alkoholi müük ära keelata, siis ma ei näe ühtegi põhjust, miks anda sellele otsusele tagasikäik. Tallinna linnavalitsus ei kavatse iga politsei soovituse peale keelata alkoholi müüki mõnes poes. Aga kõik järgmised sellised ettepanekud vaadatakse läbi.

Kristiine Prisma juhtum ei ole pretsedent, sest selliseid otsuseid on ka varem tehtud. Miks siis seda otsust vingus näoga vastu võetakse? Need alkoparunid on võimsamad suurte poodide puhul kui väikestel poodidel. Ärge kaitske alkoparuneid!

Riigikogu liikmetel on see süü, et alkoholi tarbimine on liiale läinud. Alkoholipoliitikat puudutavad seadused vajaksid läbivaatamist ja karmistamist.

Mis puutub Õllesummerisse, siis pärast selleaastast Õllesummerit pakkus abilinnapea Jaanus Mutli välja idee järgmisel aastal alaealisi sinna mitte lubada või siis ainult koos vanematega. Me tuleme selle ettepaneku juurde tagasi järgmisel aastal, kui Õllesummeri korraldaja meilt luba taotleb.

Pasi Harttunen, Soome-Eesti Kaubanduskoja juhatuse esimees
Kui seadus midagi ütleb, siis nii ka tegema peab ja seda peab kaupmees ka teadma. Reegleid peab järgima ja ei saa olla nii, et keegi nende vahepeal mängib. Siiski peaks karistus olema teoga samas mastaabis, mistõttu oleks praegu võinud leida mingi muu lahenduse. Kas see, et igal suvel ja talvel toimuvad üritused, kus alaealistele alkoholi müüakse, leiavad aset ka järgmisel suvel ja talvel, on õiglane?

Marje Hansar, Õllesummerit korraldava OÜ Meediaekspress tegevjuht
Igasugused keelud ja käsud pole mõistlikud. Igaüks tunnetab oma vabadust ise. Õllesummerilt ei saa alkoholi müügi luba ära võtta, sest meil ei ole seda. Alkoholi müügi luba on ettevõtetel, kes alkoholi müüvad. Alaealistele alkoholi müügiga vahele jäänud ettevõtjad on ka politseilt trahvi saanud. Nende ettevõtetega järgmisel aastal lepinguid ei sõlmita. Me ei välista võimalust, et suvisele õlleüritusele kehtestatakse vanusepiirang.

Tarmo Noop, A. Le Coqi juht
See otsus ajab poe sügavasse kahjumisse. Kui on tegu suure poega, siis inimesed lähevad sinna, kust saavad kogu sortimenti osta. Kui ma tahan muude kaupade seas ka nädalavahetuse sauna jaoks õlut, siis sinna poodi ma ei läheks. See on sama kui lubatud sõidukiiruse ületamisel 10 kilomeetri võrra tunnis määrata inimesele surmanuhtlus.

Kindlasti on taunitav alaealistele alkoholi müümine ja seaduserikkujatele tuleb ka ettekirjutusi teha, kuid antud juhul tähendab see otsus poe sulgemist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing