Hrvatski Telekomi aktsia rallis

Tarvo Vaarmets 08. oktoober 2007, 00:00

Pärast reedest börsiavapauku kihutas Horvaatia suurima telefoni- ja internetiteenuse pakkuja aktsia 265kunase ehk 573kroonise IPO-hinnaga võrreldes isegi pea 60% võrra ülespoole. Seejärel optimism mõnevõrra küll lahtus.

Horvaatlaste palavast soovist kohaliku telekomiaktsia järele andis aimu juba keset märkimisperioodi tehtud valitsuse otsus müüdavat tükki oluliselt suurendada - ettevõtte aktsiatest jagas riik rahvale 23% asemel lõpuks 32,5%. Peaministri Ivo Sanaderi teatel võttis riigi seni suurimast IPOst osa koguni 358 400 inimest. Aktsiate müügist korjati seitse miljardit kunat ehk 15,5 miljardit Eesti krooni. Kui valitsus jagas aktsiaid üsna lahkelt, siis nappi enamusosalust hoidev Deutsche Telekom säilitas ettevõtte üle kontrolli nii enne kui ka pärast IPOt.

"Eriliselt kõrge nõudlus aktsiate järele põhines investorite ootustel ettevõtte ilusa tuleviku suhtes," selgitas Deutsche Telekomi T-Mobile'i peafinantsist Michael Günther.

"Sellest saab väljakutse nii juhtkonnale kui ka suurimale aktsionärile," viitas Günther oma tööandjale.

Trigon Capitali portfellihaldur Mehis Raud pidas Horvaatia suurettevõtte börsile tuleku hinda üsna atraktiivseks, kuid selgitas, et välisinvestoreile oli aktsiate saamine peaaegu välistatud.

"Eelisjärjekorras läksid aktsiad kohalikele jaeklientidele, teises järjekorras kohalikele investeerimisfondidele ja alles kolmas järk olid väliskliendid, kellele sealt praktiliselt midagi ei jäetud," täheldas Raud. Tema sõnul ei pannud nad isegi orderit üles, kuna Trigoni Horvaatia partnerid teatasid, et nemadki jäävad aktsiatest ilma.

"Kui JPMorgani klient ei olnud, siis polnud sealt mingit varianti ka midagi saada," kõneles Raud, kes reedel börsil välja kujunenud hinda pidas juba kalliks. Aktsiate esmase avaliku pakkumise korraldaski JPMorgan koostöös kahe kohaliku pangaga.

Trigoni kolleegist veidi paremini läks SEB Lux Eastern Europe ex-Russia Fund fondijuhil Alo Kullamaal, kes pidas samuti nii märkimisvahemikku kui ka eriti just selle alumise ääre lähedale tulnud lõpphinda väga atraktiivseks.

"Märkisin üsna agressiivselt, kätte õnnestus saada 9000 GDRi, mis selle IPO puhul oli hea jaotus, sest selgelt eelistati kohalikke," täheldas ka Kullamaa. Hrvatski Telekomi aktsiad noteeriti nii Zagrebi kui ka Londoni börsil. Märkimisvahemik oli 245 kuni 320 kunat. Erainvestorite omandusse läks Horvaatia suurkontsernist neljandik, institutsioonid said aga kõigest 7,5% aktsiatest.

Horvaatia Telekom ei ajanud kihelema mitte ainult investoreid, vaid toob usutavasti elu sisse kogu sealsele aktsiaturule.

"Pärast Zagrebi börsi likviidseima aktsia noteerimist ei jää turul enam miski samaks," rääkis kauplemise avatseremoonial Horvaatia asepeaminister Damir Polancec Bloombergi vahendusel.

"Eesmärk on muuta meie börs regiooni tugevaimaks. Ma ei mõtle ainult Lõuna-Euroopat, vaid arvan, et meie turg võib saada üheks tugevamaks börsiks kogu Kesk-Euroopas," ilmutas Polancec uljast optimismi.

Kuigi eelmisel majandusaastal suutis telekomifirma käivet 0,3 protsenti kasvatada, on tänavu ilmnenud juba kasvu kiirenemise märke - esimeses kvartalis kasvas käive 2,1 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing