Emor: Savisaar võrdles kaht võrreldamatut uuringut

ÄP 16. oktoober 2007, 00:00

Savisaar kirjutas eilse Äripäeva arvamusküljel, et EMOR on sotsioloogiliselt suutmatu, tehes poliitilisi uuringuid üle jala.

Savisaar võttis lähtekohaks augusti ja Tallinna linna, mille kohta oli tal kõrvale panna Faktum-Ariko uuring. "Mida tähendab, kui kaks uuringut, mis ühel ja samal ajal tehtud, näitavad täpselt vastupidiseid tulemusi ja vahe on kahekordne," küsis Savisaar.

"Savisaar kasutas meid süüdistades andmeid enda kasuks moonutatuna," ütles Hämmal. Tema sõnul uuris Faktum-Ariko uuring Tallinna elanike toetust linnavolikogule, Emori oma aga üle Eesti ainult kodanike eelistusi, kui tuleks anda oma hääl riigikogu valimistel. "Sihtrühmad olid täiesti erinevad. Kui Faktumi sihtrühmas oli venelasi üle poole, siis meil vaid umbes 18%. On selge, et kuivõrd Keskerakonna toetajate seas on rohkem venelasi, on need kaks uuringut võrreldamatud," selgitas ta.

Hämmal lisas, et kuna rünnak oli niivõrd laiaulatuslik ja lahmiv, kavatseb ettevõte selle kohta peagi avaldada ametliku seisukoha.

Uuringufirma Faktum & Ariko juhi Liis Vaigu sõnul eeldab selline kriitika võrreldavates uuringutes kasutatud meetodite, valimi kujundamise printsiipide, küsimuste esitamise tehnikate jm olulise selgekstegemist.

"Nende kahe uuringu tulemuste erinevus on meie hinnangul loomulik ning vastuolu me nendes ei näe," lisas Vaik, öeldes, et Faktumi hinnangul vastab konkurendi töö rahvusvahelistele standarditele ja on igati korrektne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing