USA börsiettevõtete kasumid langevad

Virge Lahe 18. oktoober 2007, 00:00

"Ettevõtete kasumite kiire taastõusu ootused lihtsalt ei rahulda, kui vaadata üldist makromajanduslikku olukorda," nentis JPMorgani New Yorki privaatpanganduse aktsiastrateeg Jack Caffrey Bloombergile, pidades silmas augustis alguse saanud madalseisu. "Neljanda kvartali tulemuste prognoosi tuleb ilmselt oluliselt vähendada ja eelkõige just 2008. aasta prognoosi tervikuna."

Bloomberg kirjutas, et johtuvalt just pankade ja elamuehitajate kehvast kolmandast kvartalist, kukkusid S&P 500 indeksi ettevõtete kasumid ilmselt kolmandas kvartalis keskmiselt 0,6%. Finantsasutused, sealhulgas pangad ja maaklerfirmad, kes moodustavad S&P 500 indeksis olevatest ettevõtetest 20%, võivad teadustada lausa 14,4protsendisest langusest kolmanda kvartali tulemustes, mis on omakorda suurim langus 2001. aastast alates.

Finantsasutused, sealhulgas pangad ja maaklerfirmad, kes moodustavad S&P 500 indeksis olevatest ettevõtetest 20%, võivad teadustada lausa 14,4protsendisest langusest kolmanda kvartali tulemustes, mis on omakorda suurim langus 2001. aastast alates. Citigroupi kolmanda kvartali puhaskasum kukkus 57%.

"Usun ise samuti, et järgmistel kvartalitel on oodata negatiivseid üllatusi USA ettevõtetele prognoositud kasumites," jagas LHV juhtivanalüütik Oliver Ait välismaiste kolleegi arvamust, et kasumiprognoosid tuleb ümber vaadata. Aiti hinnangul peab tähelepanu pöörama kahele asjale: kasvuprognoosile ning marginaalidele. "Praegu on USA ettevõtete marginaalid ajaloolistel tippudel ning üldiselt on marginaalide langus kõrgtasemetelt olnud väga kiire," ütles Ait.

Juhtivanalüütik rõhutas veel, et indeksid kerkivad kõrgustesse ning kogu oma positiivsuse taustal on see tegelikult negatiivne. "Ootused kasumikasvule on kerkinud. Väga lihtne on kasvuprognooside suhtes pettumust valmistada, mistõttu suhtuksingi algavasse majandustulemuste hooaega äärmise ettevaatlikkusega."

"USA majandus jahtub 2008. a kiiremini kui keskmine analüütik praegu seda ootab. Näiteks S&P 500 indeksi koosseisus olevate ettevõtete kasumiprognoos 2008. aastaks on praegu liiga optimistlik," leidis tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik. Lepik selgitas lähemalt, et kinnisvaraturu jahtumine pressib üha rohkem tarbijat ning see mõju saabub enamasti tuntava viitajaga. "Tarbija on aga USA majanduse süda," rõhutas Lepik. Ta nägi probleemi ka turu liigses enesekindluses. Tema arvates viitab aktsiahindade üsna kiire tõus augustikuu põhjades sellele, et edasine jahtumine USA majanduses on väga napp ja olukord saab olema rahulik.

"Kuna USA on maailmamajanduse keskpunkt, siis peaks USAs toimuvaid arenguid jälgima iga maailma investor, isegi kui ta elab Olustveres ja vaatab ainult Tallinna börsi aktsiaid," pani Lepik investoritele südamele.

Marginaalide põhiline oht on sisendihindade (näiteks piima, nisu, suhkru) tõus, mis sunnib jaemüüjaid hindu tõstma. Samal ajal kurdavad paljud jaemüüjad, et tarbijad ei suuda kõrgemaid hindu maksta.

Tarbija peab tõusvate kütusehindade ja jaheneva majanduskeskkonna tõttu oma püksirihma tugevalt koomale tõmbama ning kokku hoidma. Tarbimine on peamine, mis USA majandust üleval hoiab. Siiani on paljud sisendihinnad jõudnud firmadeni tegelikult viiteajaga, kuna need riskid suures osas maandatakse. Järgnevatel kvartalitel ootaksin nende jõudmist marginaalidesse.

Ettevõtete juhtkondade kapitalikulutusi kajastavad küsitlused on näidanud, et keeruline majandussituatsioon on vähendanud plaanitud kulutusi. Keskmine juht ei taha riskida ja üle investeerida. See mõjub omakorda tööhõivele ja tarbijausaldusele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing