Investeerimine toodi massidesse

ÄP 22. oktoober 2007, 00:00

Investeerimismessi kahel päeval toimunud 70 seminari ja koolitust olid mõeldud nii alustavatele kui ka kogenud investoritele.

Suurel laval jagasid oma investeerimiskogemusi Rain Lõhmus, Kristel Kivinurm-Priisalm, Valdo Kalm, Märten Ross, Anu Välba, Alev Ström ja teised Eesti oma ala tippspetsialistid, tutvustati börsiettevõtteid ning korraldati harivaid mänge.

Messil olid esindatud pangad, varahaldusfirmad ja börsiettevõtted, kohal olid ka rahandusministeerium, Eesti Pank ja finantsinspektsioon.

Laval koordineeris tegevust väikeinvestor Marko Reikop.

Kristel Kivinurm-Priisalm, varahaldusfirma Avaron omanik
Eestlastel pole ettevõtlikkust. Arvatakse, et tööandja kohus on nad rikkaks teha. Rikkaks võib saada vabal ajal ja vabast tahtest. On kaks erinevat terminit: rikkus ja jõukus. Numbrid pole olulised, tähtis on jõukus.

Suur osa inimesi tarbib liiga palju, tuleks hakata säästma ning aktiivselt investeerima. Naised 12 protsenti ja mehed 8 protsenti oma palgast, tulenevalt elueast.

Eesti kroon devalveerub siis, kui tuleb välisðokk, mille mõjul Eesti kannatab. Üks stsenaarium on see, et on seisev vesi - säilitatakse töökohad, aga midagi olulist ei toimu. Teine stsenaarium on see, kui tuleb välisðokk või mõni globaalne torm, siis devalveerub Eesti kroon kindlasti. Kunagi ei oska öelda, mis see katalüsaator on.

Eesti pole enam see riik, mis ta oli kaksteist aastat tagasi, kuid inimesed ei saa veel sellest aru. Soovitan vaba raha hoida eurodes. Laenudega tuleb olla ettevaatlikum! Kui sul on näiteks laen eurodes, kuid palk kroonides, siis see vahe tiksub miinust.

Joakim Helenius, Trigon Capitali juhatuse esimees
Praegu on targem investeeringuid vähendada ja likviidsusele rõhuda. Eesti on väga riskantne, sest oodata on majanduslikku langust. Kui põhi on läbitud, siis on hea kliima jälle soodsaid investeeringuid teha. Inimesed peaksid investeeringutega ootama järgmise aastani, nii umbes 10-12 kuud.

Ärge võtke praegu suuri laene. Kui turud langevad, siis vähemasti kõik see, mis sa kaotad, on suhtelise oportunismi kadu, mis krahhiga kaasas käib.

Investeerides konservatiivselt, saad oodata paremaid aegu. Seda teen ka mina praegu

Raha tuleks investeerida targasti, siis pole vahet, kas tegu on suure või väikse rahaga. Kui sul pole palju raha ja sa pole spetsialist, peaksid kasutama asjatundja abi, et teha tarku investeeringuid.

Ma pole täiuslik investor. AB Elukindlustus, ASA Kindlustus - need olid halvad investeeringud, sest need ettevõtted läksid pankrotti halva juhtimise pärast. Iga investeeringu puhul on vaja olla ettevaatlik ja valmistuda pettumusteks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing