Eksport jäi augustis aastatagusele alla

ÄP 29. oktoober 2007, 00:00

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli eksport eelmise aasta augustist 0,6% ja import 1,4% väiksem.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk kahanes nii 2006. aasta augusti kui ka eelneva kuuga võrreldes 4-5%, ulatudes 3,4 miljardi kroonini. Defitsiidi langust mõjutas enam negatiivse saldo vähenemine metallide, metalltoodete, masinate ja seadmete osas, kommenteeris majandusministeerium.

Ekspordi ja impordi kasvu pidurdasid augustis enim mineraalsed kütused, mille väljavedu kahanes aastaga ligikaudu poole võrra ja sissevedu rohkem kui kolmandiku võrra. Eestis on lõppemas madala oktaanarvuga bensiini töötlemine, mida toodi sisse Venemaalt ja eksporditi kolmandatesse riikidesse. See viitab otseselt aprillisündmuste mõjule. Kui elimineerida nii ekspordist kui ka impordist naftasaadused, siis kasvas eksport aastaga kümnendiku võrra ja impordi kasv oli umbes poole väiksem.

Ministeeriumi teatel jätkab eksport enamikus sektorites tõusutrendil. Peaaegu poole võrra kasvas aastaga metallide ja metalltoodete eksport, mida toetas terase väljaveo kiire kasv. Ligikaudu veerandi ulatuses oli aastatagusest suurem puidu ja puittoodete, keemiatoodete, plast- ja kummitoodete ning loomsete toodete eksport.

Septembris jätkub prognooside kohaselt kaubavahetuse mahtude mõningane kasv. Eesti Konjunktuuriinstituudi septembris küsitletud ettevõtetest vastas ühe protsendipunkti võrra rohkem (21%) kui augustis, et neil on tavapärasest rohkem eksporditellimusi. Viiendikul ettevõtetest oli endiselt tavalisest vähem eksporditellimusi ja ülejäänutel jäi tellimuste arv tavalisele tasemele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing