ÄP fototoimetus • 28. oktoober 2007 kell 22:00

Patrioodid ja pragmaatikud

Raske on taandada neid olulisi tegureid rahvuslikule pinnale, mittesobivaid ettevõtteid on kõigis eelmainitud riikides.

Analüüsides tundub, et eestlasest juhile sobivad enam Eesti ja Rootsi ettevõtete juhtimisideoloogiad. Mina isiklikult, kui peaksin nende kahe vahel valima, valiksin Rootsi ettevõtte, mis oleks oma erialal tipus, millel oleks füüsiliselt tajutav eraomanik(ud) ja ettevõte oleks orienteeritud kasumi teenimisele.

Ma ei ole tööjõuturul saadaval, sest leian, et minu juhtimistööd on tehtud. Ma ei taha enam teha töid, mis on seotud juhtimisega. Põhitööle lisaks on mul ka palju ühiskondlikke kohustusi. Ma ei hakka üldse mõtlemagi, et peaksin vastu võtma mõne muu juhipositsiooniga töö.

Teen veel viis aastat oma praegust tööd ja siis otsin mõne töö, mis ei ole nii pingeline. Mul on kodus väike laps ja ma ei taha minna jala pealt loojakarja. Mõtlen oma perekonnale ja tervisele.

Olen kümme aastat töötanud Ameerika ettevõtete jaoks, sest nende pakkumine on olnud kõige huvitavam. Ameerika päritoluga ettevõtete mõõdud erinevad teistest firmadest rahvusvahelises mõttes. Eks selliseid leiab ka meie lähedalt, näiteks soomlastel on Nokia, millel on olemas selline rahvusvaheline mõõde, multinatsionaalsus.

Olen praegu oma eluga rahul ja ma ei oleks reaalselt tööturul saadaval.

Usun, et töökoha atraktiivsust ei määra rahvuslik päritolu. Äri on tänapäeval nii rahvusvaheline, et rahvuslikke piire on kohati võimatu tõmmata. Samas olen teatud määral Eesti patrioot ja kui peaksin sellise valiku tegema, eelistaksin töötada pigem Eesti firmas ja Eesti kapitali kasuks. Mind motiveerib Eesti kapitali, idee või ettevõttega läbilöömine mujal maailmas.

Praegusel positsioonil on mul ülimalt hea meel, et MarkIT on 100% Eesti kapitalil põhinev ettevõtte, nii asutajate kui ka investorite poolelt (Skype'i kaasasutaja Ambient Sound Investments) ja samas töötame rahvusvaheliste turgude suunal oma tootega Baltimaades, Soomes, Tšehhis, Slovakkias, Ungaris ja mujal.

Kõik sõltub ikkagi majandusruumist. Kui peaksin tegutsema Eestis, kuuluks minu valikusse kindlasti kohalikul kapitalil rajanev ettevõtte, missioonitundest lähtuvalt.

Kui peaks kusagil välisriigis tegutsema, sõltub see riigist endast ning selle majanduskeskkonnast. Eelistatud oleksid stabiilse ärikeskkonnaga riigid, Venemaale ei tihkaks küll minna ja äritegemine Lätis pole ka Eestiga võrreldav. Mulle on tehtud küll pakkumisi töötamaks välismaal, kuid ei taha enam minna. Perekond vajab ka tähelepanu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum