Neivelti osalusega pangal edukas emissioon

Virge Lahe 06. november 2007, 00:00

"Vastavalt reeglitele ei tohi ma 40 päeva pärast aktsiaemissiooni ühtegi intervjuud anda. Need on Vene reeglid," teatas Bank Saint Petersburgi (BSPB) nõukogu esimees ja Eesti Arengufondi nõukogu esimees Indrek Neivelt. Ka osaluse kohta ei tohtinud Neivelt midagi rääkida. Ta rõhutas, et kõik, mis on avalikult välja antud, on antud, ja rohkem ta ei tohi rääkida. Samuti ei tohtinud Neivelt öelda, kas mõnel teisel eestlasel võiks olla osalus antud pangas, isegi kui ta teaks.

The Wall Street Journali ja Financial Timesi osalusega Venemaa päevaleht Vedomosti kirjutas 25. oktoobril oma veebilehel, et Peterburi panga nõukogu esimees Indrek Neivelt omandas temale kuuluva investeerimisfirma Trust In kaudu pärast aprillikuus toimunud aktsiaemissiooni järelturult 0,99% panga aktsiatest. Aktsiapaki väärtust hinnatakse 10-13 mln dollari (108-140 mln krooni) peale, mida Neivelt enda sõnul reeglitest tulenevalt kommenteerida ei saanud. Hansapanga aktsiate müügist sai Neivelt 94,1 mln krooni.

Eile toimunud Balti Arengufoorumil Tallinnas rääkis Neivelt oma ettekandes, et Bank Saint Petersburgi aktsiaemissiooni tutvustaval road show'l (ringkäigul - toim.) Londonis oldi neist väga huvitatud, kuna Euroopas hakkavad pangad lagunema, sest need on liiga suured. Lisaks mainis endine hansapankur, et Londonis on viimasel viiel aastal tekkinud palju väikesi riskikapitalifonde, mis tundsid nende kui regionaalse panga vastu üllatavalt suurt huvi.

Endine hansapankur ja praegune ärimees Jüri Mõis pidas Neivelti investeeringut panka väga tulusaks. "Selleks ei pea just Einstein olema, et aru saada, et tegemist on optsiooniga, mis on Neivelti töötasu. Tema jaoks on see väga kindel investeering," kommenteeris Mõis oma ekskolleegi käitumist. Venemaa tingimustes on Mõisa hinnangul tegemist tulevikupangaga. Mõis toonitas, et optsiooni alla pannakse kahtlemata ka reaalset raha, ent omaette küsimus on, kui palju.

Peterburis laiahaardeliselt tegutsenud ärimees Hillar Teder ütles Äripäevale, et ei oma ja ei ole kunagi omanud Bank Saint Petersburgi aktsiaid. "Seal on mingi segadus toimunud - aktsiad kuuluvad Vene firmale Ühendatud Kapital ehk Sovmestnõi Kapital, mille ajakirjanikud aga Eesti ühendatud kapitaliks tõlkisid. Meie Peterburi partneritel on tegelikult seal osalus," selgitas Teder olukorda. Teder ütles, et ei märkinud ka täiendava emissiooni käigus aktsiaid.

Pärast hiljutist täiendavat aktsiaemissiooni on Bank Saint Petersburg riigi kontrollitavate pankade Sberbanki ja VTB järel Venemaa suuruselt teises linnas Peterburis kolmandal kohal, kirjutas uudisteagentuur Reuters. "Emissioon näitas investorite suurt huvi, mille tulemusena märgiti pakkumine mitmekordselt üle," teatas BSPB Reutersi vahendusel.

1990. aastal asutatud panga BSPB osa Peterburi linna ja Leningradi oblasti laenu- ja deposiiditurul on kokku 10%. "Õnnestunud emissioon on positiivne signaal kogu turu jaoks. Me loodame, et rahvusvahelised investorid pööravad taas oma tähelepanu Venemaa finantssektori poole," avaldas lootust Vene panga Alfa Bank analüütik Olga Naidenova.

BSPB saab börsil vabalt kaubeldavate aktsiate poolest neljandaks pangaks pärast Sberbanki, VTBd ja erapanka Vozrozhdenie Bank, kes korraldas aktsiaemissiooni aprillis. Paljude Vene pankade probleem on just vabalt kaubeldavate aktsiate puudumine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing