Kofkin tuli, nägi, asutas firma, võitis

ÄP 08. november 2007, 00:00

Keskerakondlik Tallinna linnavalitsus otsustas üleeile anda väärtuslikud ruumid vanalinnas 25 aastaks rendile osaühingule Meriton Food Boutique.

Tehing äratab Äripäevas kahtlust, et konkursi võitja võis olla eelnevalt kokku lepitud.

Miks me nii kahtlustavad oleme? Pakkumise tingimuste kohaselt pidi võitja väljaselgitamisel arvestatama üüri suurust, pakkuja tegutsemiskogemust pakutaval kasutusotstarbel ja äriruumide kasutamisega seotud tegevuskava.

Meriton Food Boutique ei pakkunud ei kõrgeimat hinda ega kogemust. Kui täpne olla, siis pole ettevõttel üldse mingit kogemust - ega saagi olla, kuna see loodi paar nädalat enne konkursi väljakuulutamist. See tekitab küsimuse, kuidas vastsündinud firmal nii hästi läks, et juba loetud nädalad pärast registreerimist võitis ta linnavalitsuse konkursi.

Üks võimalik vastus on: isiklike kontaktide kaudu. Meriton Food Boutique kuulub sajaprotsendiliselt Savisaare kauaaegsele toetajale Aleksander Kofkinile. Kes ei mäleta, siis Kofkin on aidanud muuhulgas osta Tallinna linnapea pojale korterit, toetanud linnapea teose "Peaminister" väljaandmist ning võõrustanud Savisaart ja ta parteikaaslasi-alluvaid paljudel pidudel oma Grand Hotell Tallinnas. Viimane on olnud aastaid ka Keskerakonna valimisstaap.

Seejuures on tähelepanuväärne, et linn otsis üürnikku mitte avaliku enampakkumise, vaid läbirääkimistega pakkumise teel. Sellisel puhul usaldatakse tavaliselt juba soliidsemas eas firmasid ning esitatakse pakkumine ka senisele rentnikule. Tõsi, viimast linnavalitsus tegigi. Ainult et rentniku kinnitusel vaid napilt enne kella kukkumist. Mis viskab õhku küsimuse, kas senine üürnik elimineeriti konkurentsist meelega.

Muide, Tallinna linnavalitsuse rendipindade osakonna juhataja Marju Kübar põhjendas läbirääkimistega pakkumise valikut Eesti Päevalehele nii, et linnaosa eesmärk on saada maja korda ja toetada ettevõtjat, kellele tuleb anda kindlustunne investeeringute tegemiseks. Nii palju kui Äripäev teab, ei peaks üksiku ettevõtja toetamine linnavalitsuse kohustuste hulka kuuluma.

Tõsi, Meriton lubas omalt poolt heldelt investeerida üüripindadesse 14 mln krooni ehk kaks korda rohkem kui teised pakkujad. Ainuke probleem on selles, et "ettevõtjat toetav" linnavalitsus ei küsinud selle kohta garantiikirja. Garandiks oli Kofkini nimi.

Ehk võtame faktid veel kord kokku: Edgar Savisaare juhitav linn annab hinnalised rendipinnad vanalinnas üürile kaks nädalat varem asutatud ettevõttele, mille ainuomanik on linnapea pikaajaline toetaja, mis pakkus madalaimat rendihinda ja millelt ei nõutud garantiisid.

Me ei ütle nende faktide põhjal, et tegemist on korruptsiooniga, kuid väidame, et asi on kahtlane ja peaks sellisena pakkuma huvi Eesti Vabariigi uurimisorganitele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing