Agnes Ojala • 18. november 2007 kell 22:00

Veskimägi: eelarve ei anna riigi personalikuludes selgust

"Me ei süüdistagi Ivari Padarit isiklikult, vaid kogu riigieelarve koostamise jada," selgitas Veskimägi tööandjate möödunud neljapäeval toimunud rünnakut rahandusministri vastu.

"Oleme eelarvega püüdnud väga põhjalikult tutvuda, eriti osaga, mis puudutab personalikulusid. Seal ei ole läbipaistvust, aga ega see ei ole Padari ajal juhtunud, seda on kogu aeg niisugusel pimedal pinnal menetletud," rääkis Veskimägi.

Tema sõnul on ka kõige paremal finantsistil praktiliselt võimatu eelarveridade vahelt midagi välja lugeda või sealseid numbreid kokku liites või lahutades ühe ja sama tulemuseni jõuda.

"Olen eelarvet juba poolteist kuud uurinud ja minu jaoks on see arusaamatu. Seda enam, riigikogus olevad inimesed ei saa üldse sellest aru, mida nad tegelikult hääletavad või menetlevad," arvas tööandjate esindaja.

Veskimägi sõnul võitleb tööandjate keskliit ennekõike selle eest, et eelarvesse ei lisataks kulusid, mida tegelikult ette ei nähta. "Eelarvesse on sisse kirjutatud 2500 uue inimese värbamine ja ka nende palgakulu. Kuna Padar ise ka tunnistas, et tegelikult täidetakse neist võib-olla napilt vaid kolmandik, siis tuleks vastavalt koostada ka eelarve," tõi ta näite.

Küsimusele, kas tööandjate hinnangul ei sobi Padar rahandusministri kohale, vastas Veskimägi, et eelmine rahandusminister orienteerus rahanduses kindlasti rohkem kui endine põllumajandusminister.

"Kuskilt on välja lekkinud ka see, et nõuame üldse Padari väljavahetamist. Päris seda me ei ole tahtnud. Inimesena on Padar väga tore. Süsteem on niimoodi üles ehitatud ja kõik on sellega rahul, et niisugune läbipaistmatu eelarve läheb läbi," sõnas ta, lisades, et tööandjad ei jäta jonni ja loodavad, et olukord siiski paraneb.

Veskimägi ütles möödunud nädalal "Aktuaalses kaameras", et ettevõtjad on eelarves pettunud, mistõttu saatis tööandjate keskliit koalitsiooninõukogule kirja väitega, et rahandusminister Ivari Padar on oma tööd riigieelarve koostamisel teinud lohakalt.

Koalitsiooninõukogu koguneb täna.

Tööandjate avalikkuses esitatud süüdistused eelarveprotsessi lohakuse ja aktsiistõusude eesmärkide kohta on hooletult esitatud ning ei rajane faktidel.

Valitsus on riigi ressursside kasutamist järgnevateks aastateks aktiivselt ja kõiki osapooli kaasavalt planeerinud alates märtsikuust.

Avaliku sektori tööhõive on neljandik erasektori omast ning palgakasv erasektoris on viimastel aastatel tunduvalt ületanud nii tootlikkust kui avaliku sektori töötasude kasvu. Võrreldavate ametikohtade keskmine palk riigisektoris jääb enam kui 2000 krooni võrra alla erasektori vastavale tasemele ja see vahe on suurenemas.

Hetkel kuum