Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uisapäisa seatud piirang

  On väidetud (ÄP, 12. november), et riigihangete seaduse (RHS) N 38 lg 1 p 4 näol on tegu sättega, mis oluliselt häirib normaalset ja vajalikku konkurentsi ja varasemast oluliselt piiravama nõude sätestamine on olnud läbimõtlematu.
  Kõnealuse sätte järgi ei sõlmi hankija hankelepingut isikuga ja kõrvaldab hankemenetlusest mis tahes ajal pakkuja või taotleja, kel ei ole nõuetekohaselt täidetud maksukohustused või kel on olnud maksuvõlg 12 kuu jooksul enne tõendi esitamist hankijale.
  Võlgnevuse puudumise nõue pole iseenesest uus. Ka seaduse eelmise redaktsiooni järgi ei kvalifitseeritud pakkujat, kui pakkuja polnud täitnud riiklike ja kohalike maksude tasumise kohustusi.
  Kuid 1. maist kehtiv RHS esitab senise ühe asemel kaks nõuet: pakkujal peab puuduma maksuvõlg pakkumise esitamise ajal ja pakkujal pole maksuvõlga pakkumisele eelnenud 12 kuu jooksul rohkem kui 30 päeva vältel.
  Vaidlusi tekitab säte peamiselt seetõttu, et seadusandja ei ole näinud ette rakendussätteid käsitletava piirangu kohaldamiseks. Ettevõtjad ei saanud organiseerida oma tegevust selliselt, et neil puuduksid maksuvõlgnevused viimase 12 kuu jooksul. Keegi ei näinud ette sellise nõude sätestamist.
  Õiguspärane olnuks, kui seadusandja lükanuks kõnealuse sätte jõustumise edasi vähemalt 12 kuu võrra, 1. maini 2008.
  Rakendussätete puudumine on viinud olukorrani, kus seadust kohaldatakse tagasiulatuvalt ja eeldatakse, et olukorda pidanuks kõik ette nägema. See eeldus on ebamõistlik ja vastuolus õiguse üldpõhimõtetega.
  Lisaks on seadusandja läinud vastuollu põhiseadusega - piirang on ebaproportsionaalne, kuna seadus ei tee vahet, kuidas ja kui suur maksuvõlg on tekkinud.
  Arusaadav, et seadusandja eesmärk piirangu kehtestamisel on olnud tagada riigihangetel selliste ettevõtjate osalemine, kel puuduvad vähimadki maksuvõlgnevused. Mis saab aga siis, kui ettevõtja maksuvõlgnevus on tekkinud näiteks eksliku maksuarvestuse tagajärjel ja võlg on üksnes 300 krooni? Kas see asjaolu annab kinnitust, et tegu on ebaausa ettevõttega? Seadusandja hinnangul see niimoodi ongi.
  Seadus töötab sellistel juhtudel paraku vastu oma eesmärgile. Alati ausalt makse tasunud ettevõtja ei saa osaleda 12 kuu jooksul riigihangetel, kuna raamatupidaja inimliku eksituse või kaotsi läinud arve tõttu võib tal esineda maksuvõlgnevus enam kui 30 päeva.
  Autor: Raul Talts
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Tata Motors ostab Fordi autotehase Indias
India autotootja Tata Motors ostab Fordi autotehase Lääne-Gujarati osariigis, millega Ford kasumit teenida ei suutnud.
India autotootja Tata Motors ostab Fordi autotehase Lääne-Gujarati osariigis, millega Ford kasumit teenida ei suutnud.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Eesti toidukaup on kohati kallim kui Soomes
Kuigi Eesti hindu on peetud Soomega võrreldes soodsaks, siis enam see vähemalt toidupoes paika ei pea, kirjutab Helsingin Sanomat, kes võrdles poekettide hindu.
Kuigi Eesti hindu on peetud Soomega võrreldes soodsaks, siis enam see vähemalt toidupoes paika ei pea, kirjutab Helsingin Sanomat, kes võrdles poekettide hindu.
Aiamajatootjate kohal ripub koondamiskirves
"Otsast vaikselt koondan, jah,“ tõdes aiamajade tootja Raum juht Rainis Rõõm, kes teavitas kuu aega tagasi töötukassat esialgsest koondamisplaanist.
"Otsast vaikselt koondan, jah,“ tõdes aiamajade tootja Raum juht Rainis Rõõm, kes teavitas kuu aega tagasi töötukassat esialgsest koondamisplaanist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.