Agnes Ojala • 21. november 2007 kell 22:00

Eesti Pank: Citibank unustab, et elame ELis

"Riskidele tähelepanu juhtimine on alati asjakohane, kuid kahjuks jätab Citibanki analüütik oma kommentaarist välja, et Eesti, Läti, Leedu ja Bulgaaria on Euroopa Liidu liikmed," märkis Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasik. Samuti on meie sissetulekud väiksemad ELi keskmistest, lisas Kaasik.

Citigroup Global Marketsi ökonomist David Lubin ütles üleeile Bloombergile, et Euroopa aeglustuv kasv seab löögi alla Eesti, Läti, Leedu ja Bulgaaria laenuandjad. "Ma pole kindel, kas need majandused jäävad devalveerimiseta ellu," sõnas Lubin.

"Antud analüüsist ei saa järeldada, et Eesti või Läti, Leedu, Bulgaaria peaks oma raha devalveerima. Pigem juhiti tähelepanu sellele, et kui majandused ise kohaneda ei suuda ning riik on mitu aastat järjest näinud majanduslangust, siis kasvab devalveerimise risk," lisas Kaasik.

Investeerimispanga Suprema varahalduse strateeg Peeter Koppel ütles välismaiste pankade krooniriski avaldusi kommenteerides, et Eesti Pank võiks välismaal rohkem selgitustööd teha.

"Minu poolest võivad välispangad ju ka krooni rünnata krooni intressimäärasid kõrgustesse ajades. Kasu saavad sellest hoopis need, kes asuvad vastaspoolele, ehk need, kes krooni nende kõrgete intressimääradega deponeerivad," ütles Koppel.

"Keegi ei väida, et meie majanduse tervis hea oleks, kuid vähemalt mina suhtun devalveerimisjuttudesse kui omamoodi meelelahutusse. Samas meie keskpank võiks küll veidi PR-tööd teha ning neile suurte finantsinstitutsioonide analüütikutele aktiivselt selgitada, et kuidas asjad meie rahasüsteemis tegelikult ikka käivad," märkis Koppel.

Üleeile hilisõhtul pidas Eesti Pank koos finantsinspektsiooni nõukoguga Maardu mõisas korralise ühiskoosoleku, kus peamise teemana käsitleti Eesti finantssektori ülevaadet ning finantsstabiilsust. Eesti Panga teatel sellel ühiskoosolekul krooni devalveerimise teemat ei arutatud.

SEB Eesti Ühispanga teatel ei ole pangas täheldada tendentsi, et inimesed oma vara eurodesse vahetaksid.

"Klientide käitumises muret ei paista. Inimesed ei tunne devalveerimisriski vähendamise vastu huvi. Ainus, kes sellest huvitub, on meedia," kommenteeris SEB Eesti Ühispank.

SEB Eesti Ühispanga jaepanganduse divisjoni direktor Riho Unt ütles, et avaldatud artiklite mõjul on küll inimesed vahel devalveerimise ohu kohta küsinud, kuid üldiselt sellesse võimalusse ei usuta.

Ka üleeilses SEB Põhjamaade majandusülevaates väljendatakse usku Eesti majanduse pehmesse maandumisse.

"Eesti majandus kohandub Balti riikide majandustest kõige kiiremini," märkis SEB Eesti Ühispanga juhatuse esimees Ahti Asmann.

Pank ootab lähiaastatel 4-5protsendist majanduskasvu.

Riigikogulane Evelin Sepp ei tunnista, et kardab krooni devalveerimist, kuigi tema sõnul elab Eesti majandus juba mõnda aega tõsises tsunamiohus.

"Isegi kui kardaks krooni devalveerimist, poleks praegu õige aeg seda tunnistada. Kuigi Eesti majandus elab juba mõnda aega tõsises tsunamiohus, jääb enamik väärt struktuure püsti ka pärast majanduslanguse ja inflatsiooni hiidlainet. Jääb ka Eesti krooni kurss," rääkis Sepp. Küsimusele, kas riigikogus on devalveerimise teema arutlusele tulnud, sõnas Sepp, et ilmselt arutelu riigikogus ei mõjuks ettevõtjaskonnale enesekindlust tõstvana, nii et teema ei ole arutlusel olnud.

Hetkel kuum