Tõenäoliselt saab Saakašvili koha tagasi

Hille Tressum 07. jaanuar 2008, 00:00

Gruusiasse valimisi vaatlema sõitnud Riigikogu liikme Ken Marti Vaheri sõnul kulges hääletus igati aktiivselt ja läbipaistvalt.

"Grusiinid on teinud kõik selleks, et valimised oleks igati läbipaistvad ja demokraatlikud," sõnas Vaher laupäeval ning lisas, et valimised olid organiseeritud kohati isegi paremini kui paljudes Euroopa riikides. Jaoskondadesse olid paigutatud kaamerad ning valimiskastid olid läbipaistvad.

Vaheri sõnul on üpriski tõenäoline, et endine Gruusia president saab ka uueks presidendiks. "Maapiirkondades on Saakašvili tunduvalt populaarsem kui Thbilisis ning nende hääletustulemused ei ole veel pealinna jõudnud," sõnas Vaher.

Et esimeses voorus valimised võita, peab Saakašvili saama rohkem kui 50 protsenti häältest. Vastasel juhul korraldatakse kahe nädala pärast teine hääletusvoor, kus on võimalik valida kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel.

Keskvalimiskomisjoni kodulehe eilelõunastel andmetel hääletas Saakašvili poolt 53,11 protsenti valimas käinutest. Talle järgnes Levad Gatšetšiladze 24,24 protsendiga, kirjutas Postimees.ee.

Eile õhtuks oli Saakašvili toetus kahanenud alla 50%. Vaher tõi selle põhjenduseks, et lume tõttu pole teda toetanud mägirajoonide tulemusi veel arvesse võetud. Tema sõnul selguvad esialgsed tulemused alles esmaspäeval.

Nii Eestist kui ka rahvusvahelistest organisatsioonidest Gruusia presidendivalimistele saadetud vaatlejad jäid nende korraldamisega üldiselt rahule, kuid tuvastati ka pisemaid tehnilisi probleeme, kirjutas Postimees.ee.

OSCE, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Parlamendi esindajad juhtisid oma eilses ühisavalduses tähelepanu asjaolule, et valimiste päeval lisati nimekirjadesse umbes 5 protsenti valijaid juurde.

Välisvaatlejad kritiseerisid ka valimisi juhtiva Saakašvili tegevust, kes on kombineerinud mitmel korral oma valimiskampaaniat sotsiaalsete heaoluprogrammide elluviimisega.

Rohkem kui 50 valimisjaoskonda jälginud 12 riigikogu liiget nimetasid valimisi vabadeks ja ausateks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing