7. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Rootsi börs sai endale nimeks karuturg

Reedest kukkumist Põhjamaade turul vedasid maailma suurim juhtmeta võrkude tootja Ericsson ning autotootja Volvo. Langemine algas pärast seda, kui hiigelmajandusega USA raportid tööhõive kehvemast seisust külvasid paanikat majandusseisakust, kirjutas Bloomberg. Alates juulikuu kõrgustest on Rootsi aktsiaturu indeks kukkunud rohkem kui 20 protsenti. Langeva kursi tõttu nimetatakse seda hellitavalt karuturuks.

"Majandussurutis on tõsine teema," rääkis üks kaupleja majandusportaali Finanztreff.de vahendusel. Reedesed halvad tööturu-uudised põhjustasid hirmu USA majanduslanguse ees, mis kandus ka Ida-Aasia turgudele.

Seni on tööturuarengud olnud muudest halbadest uudistest olenemata suhteliselt korralikud ja pigem majandust toetanud. Nüüd aga on tulnud muutus.

See kõik aga ei saa mõjutamata jätta tarbimissektorit, ütlevad analüütikud. Samuti peaksid tehnoloogia-aktsiate nõrgad väljavaated Nasdaqil avaldama mõju Euroopa turgudele.

Dow Jones Nordic 30 indeks, mis hõlmab Põhjamaade aktsiaturge, vajus reedel 3,4 protsenti. See märgib juuli keskpaigast alates 23protsendilist langust. Rootsi on jõudnud karuturule pärast seda, kui Jaapan ja Hiina maandusid seal eelmisel suvel rämpslaenudest tekkinud finantsprobleemide pärast.

"Rootsi aktsiaturg on tavaliselt veidi kõikuvam kui teised Euroopa turud, kuna riigi majandus on rohkem orienteeritud tööstusele. Seepärast on ka taoline turg haavatavam majanduse pidurdumismärkide ilmnedes," teatas Cincinnatis asuva Huntigton International Equity Fundi juht Madelynn Matlock.

Eestis populaarne Ericsson teatas läinud aasta novembris, et neljanda kvartali müügitulemused tulevad ilmselt veel madalamad, kui prognoositi.

Oktoobris, pärast majandustulemuste avaldamist, kukkus prognooside vähendamise teate peale Ericssoni aktsia päevaga 24 protsenti. Toona põhjendas Ericssoni juht Carl-Henric Svanberg tulemusi vähenenud nõudlusega õhuvõrkude uuendamiste järele Põhja-Ameerikas ja Euroopas.

Eelmisel reedel vähenes aktsia hind pärast USA makromajandustulemuste teatavaks tegemist 4,3 protsenti. Eile jätkus korralik langus, mistõttu lõpetas aktsia päeva 6 protsendipunkti allpool, 14 Rootsi krooni peal. Aasta lõikes on aktsia käinud ära aga isegi 29 krooni peal.

Teisi Põhjamaid mõjutasid reedesed teated USAst veidi vähem. Soome Helsinki 25 indeks vajus reedel 2,2 protsenti, Kopenhaageni OMX 20 indeks 2,5 protsenti, Islandi ICEX 15 indeks 3,3 protsenti.

Üldiselt kukkusid kogu Euroopa aktsiaturgude indeksid. Rahvuslikud indeksid vajusid kõigis kaheksateistkümnes riigis. Juhtivate energiakompaniide BP Plc ja Total Sa langust tõukas tagant kolm päeva järgemööda vajunud naftahind.

Ka jõulumüügid ei toonud jaemüügikettidele oodatud edu. Näiteks teatas Suurbritannia suuruselt kolmas supermarketite kett Sainsbury's väga nõrkadest tulemustest, mis jäid prognoositule alla, vahendas Finanztreff.de.

Spekuleeritakse, et superkaubamaja Marks&Spencer tegi kahe aasta nõrgima jõulumüügi.

Investeerimispank Credit Suisse Group võib kanda kahjusid, kuna Sonntag raporteeris Šveitsi suuruselt teise panga võimalikest vara mahakandmistest bilansis. Deutsche Bank AG võib samamoodi tagasi tõmbuda, kuna Credit Suisse soovitas aktsiat müüa.

"Me ootame väga tagasihoidlikku nädala algust," märkis BGC Partnersi analüütik David Buik Londonis. "Uudistevoog ei tõota just palju."

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt