Kertu Ruus • 13. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Võltsblogi autor sai staariks

USAs nii juhtus - kümnete tuhandete ameeriklaste meeli hoidis mullu ärevil just selline küsimus: kes peab kuni miljon külastajat kuus kogunud ajaveebi Vale-Steve Jobsi nime all? Aasta aega mõistatati autorit - IT-ajakirjanikest kuni Steve Jobsi ja Bill Gatesini välja.

Lõpuks selgus, et Apple'i juhi üle nalja viskav blogi autor on majandusajakirja Forbes toimetaja Daniel Lyons. Oktoobris ilmus temalt samal teemal raamat "Options: The Secret Life of Steve Jobs". Lyonsil tekkis kurikaval idee tippjuhtide pärisblogisid lugedes: üks oli igavam kui teine. Ta mõtles teha parem sellise ajaveebi, kus räägitakse asjadest õigete nimedega. Sündis Vale-Steve Jobs, egomaniakist paranoik, kuid siiski geenius.

Lyons ei suutnud enam uuest sõltuvusest loobuda. "See ajaveeb oli lumepall, mis hakkas veerema ja mida ma enam kontrollida ei saanud," rääkis Lyons novembris.

Lugejaid ei meelitanud blogi juurde üksnes vaimukas aasimine Apple'i asutaja üle, vaid ka selle ümber leviv müstiline aura. Isegi Forbesi kirjastaja Richard Karlgaard hakkas võimalikke autoreid välja käima ja lubas tõe leidjale kõige kallima iPodi osta. Ühel päeval leidis Vale-Steve e-postkastist omaenda ülemuselt tööpakkumise, mis teatas: "Kallis Vale-Steve, sa oled geenius."

Lyonsil tuli hirm naha vahele: mis saab, kui ülemused talle jälile saavad? Saladusse pühendatud advokaat andis nõu ajaveeb välja suretada. Vale-Steve Jobs jättis blogis lugejatega hüvasti, kuid meedia järeldas, et Apple tahab blogipidajat suukorvistada. Tuli jätkata.

Kui New York Times lõpuks Lyonsi paljastas, ootas teda tunnustus. "Oleme uhked, et ta on üks meie omadest," teatas Karlgaard New York Timesile.

Õige Steve Jobs on blogi paari sissekannet lugenud, suurt huvi ta oma alter ego vastu ei tunne.

Kui keegi Eestis võltsblogi peaks, kuidas suhtuks asjasse meie ettevõtjad? Oliver Kruuda jaoks sõltuks kõik autori taiplikkusest. "Kui päris lollust aetakse, siis muidugi häirib," nendib Kruuda. Kui aga tegu on avatud ilmavaatega inimesega, siis ta asjast numbrit ei teeks. Kruuda ei usu, et Eestis suudaks keegi võltsblogis pikka aega intelligentset nalja teha. Ka koolitaja Peep Vain leiab, et toon määrab. "Kui asi oleks väga mustvalge, siis oleks sellest pigem peavalu." Ometi: kui Vainuga ilmus libaintervjuu Ärapäevas, siis oli see kangelase jaoks naljakas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt