7. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Külmetuse ennetus algab puhkusest

Nõmme Kliiniku perearsti ja portaali Arst.ee toimetaja Eero Merilinnu ütlusel on kõigi haiguste puhul alati esimene ja parim samm neid ennetada.

On olemas vaktsineerimissüstid, mida tehakse juba sügisel. Need on soovitatavad eelkõige krooniliste haiguste põdejaile, õpetajatele ning klienditeenindajatele, kes oma töös peavad suhtlema paljude inimestega. "Külmetuse ja viirushaiguste ennetamine on ka see, kui suvel korralikult puhata, riietuda ilmastikuoludele vastavalt, tervislikult toituda ning manustada sügisel näiteks punase päevakübara tinktuuri või tablette," räägib doktor.

Enamik talvel esinevaid haigusi ehk umbes 80 protsenti haigusjuhtudest on viirushaigused. Kohe esimeste haigustundemärkide - vesine nina, kähe hääl, kurguvalu - puhul peab jooma palju. Eriti soovitatavad on taimsed teed, lisaks süüa jõhvikaid, mett ja küüslauku. Kui on ka palavik, siis paratsetamooli tableti ja Goldrexi jookide manustamine on väga hea. Kindlasti peab võtma aja maha ning kodus rahulikult end ravima kuni kolm päeva. "Kui haigus kestab üle viie päeva, peab pöörduma arsti poole, kes vajadusel antibiootikumid välja kirjutab," selgitab Merilind.

Tõsisemad haigused, näiteks angiin, mille puhul tõuseb kohe kõrge palavik ja mandlitele tuleb katt, ning kopsupõletik, mis väljendub tavaliselt kopse ärritava köha, rögaeritise ja väsimustundega, vajavad kiiret antibiootikumide ravi.

Suusakuurorti või lihtsalt talvisele reisile minnes soovitab Merilind kaasa võtta väikese apteegi, mis sisaldab paratsetamooli, rinna peale määritavat salvi (näiteks Vietnami salv) ning Sudafedi või Actifedi nohu ravi jaoks. "Actifedi võib kasutada enne magama jäämist, sest sellel on sees uinutamiskomponent. Kindlasti on olulised soojad riided," rõhutab Merilind. "Ja meeles tasub pidada, et alkohol ei ole ravim. Viina tasub kasutada vaid kõrge palaviku puhul kompressiks," lisab ta.

"Kui tunnete, et suuskadega mäe otsas olles on ikkagi külm läbi käinud, aitab kõige paremini tuline tee. Eriti hea on ravimtee ning kuum vann ja soojad riided. Kinnise nina ja valutava kurgu puhul on väga tõhus auru tegemine," ütleb Merilind.

Autor: Gerli Pedak

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt