17. veebruar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Ukraina pääses WTOsse

Viimased kaks nädalat on tähendanud Ukraina jaoks ühe olulise etapi lõppu ning uue algust. Kaks nädalat tagasi kiitis WTO peanõukogu ametlikult heaks Ukraina liitumise maailma kaubandusorganisatsiooniga. Praeguseks, kui liitumine vajab veel vaid ratifitseerimist Kiievis, on EL ja Ukraina alustanud läbirääkimisi uue vabakaubanduslepingu sõlmimiseks. Ajal, kui maailmaturul on suur majanduslik ebakindlus, on oluline meelde tuletada, et nii kasvavate majanduste kui ka arenenud maailma jaoks on maailmamajandus endiselt ainus usaldusväärne lahendus ning kaubandus ja investeeringud on parim viis selles osaleda.

Ukraina reformaatorid on mõistnud, et WTO liikmelisus mõjutab oluliselt Ukraina tegevust nii regionaalsel kui ka ülemaailmsel tasandil. Ukraina äriühingutele on nüüd tagatud juurdepääs kõigile WTO turgudele ning seal kehtivad maailmakaubanduse eeskirjad, mis on mõjuvõimsate partnerite naabruses tähtsad.

Üha tugevneva põllumajandustootja jaoks tähendab see väärtuslikku võimalust pääseda ligi maailma eksporditurgudele. Teisest küljest tagab see, et investorid ja kauplejad usaldavad Ukraina turgu, teades et äri- ja turutingimused on stabiilsed ja prognoositavad.

Sageli mõõdetakse kaubanduslepete ja WTO lepingute tähtsust uute avanevate turgudega, kuid iga investor teab, et kindlus ja prognoositavus on samuti majanduslik väärtus. Ukraina on sellise kindluse olemasolu jõuliselt tõendanud. Ukraina juhid teavad, et WTO liikmelisus tähendab edasisi majandusreforme.

Ukraina naabri ja suurima ekspordituruna on EL alati toetanud Ukraina liitumist WTOga. ELi suhetes lähimate naabritega on alati esikohale asetatud stabiilsus ja areng. Majandusintegratsioon, eelkõige kaubavoogude paljusus ja isiklikud kontaktid, mis tulenevad väikeettevõtete kasvust ja piirkondlikest turustusahelatest, on nende suhete tähtis toetuspunkt. Seetõttu sõlmivad EL ja Ukraina WTO liikmesusele toetudes kokkuleppe, mille eesmärk on julgustada uute äri- ja investeerimisalaste sidemete loomist. Kui Venemaa liitub WTOga sel või järgmisel aastal, on eesmärk sama.

Maailmamajanduse suure ebakindluse ajastul on Ukraina liitumine WTOga ka meeldetuletus WTO üha kasvavast ulatusest. WTO-l on nüüd 152 liiget, nende arengustaadiumid on väga erinevad. Venemaa on praegu ainus märkimisväärse suurusega majandus väljaspool organisatsiooni, ning ka tema soovib liituda sel aastal. Aastal, kui Ukraina lahkus Nõukogude Liidust, elas umbes 20% meie planeedi elanikest avatud majandusega riigis. Nüüd, vähem kui kakskümmend aastat hiljem, on see arv kasvanud 90%-le. Nihe avatuse suunas on toimunud samaaegselt ülemaailmse vaesuse enneolematult kiire vähenemisega.

Kui rääkida Ukraina reformaatoritega, ütlevad nad, et ülemaailmne majandusnõudlus on Ukraina majanduskasvu kõige tõhusam edendaja. Välismaised otseinvesteeringud on nende kasvava tööstuse jaoks kõige parem kapitaliallikas. Samale järeldusele on viimase kahe aastakümne jooksul jõudnud lugematu arv reformimeelseid valitsusi Aasias ja Ladina-Ameerikas.

Krediidikriis tõstatab olulisi küsimusi seoses riskijuhtimise ja vastutusega ülemaailmsetel finantsturgudel, kuid ülemaailmne majandusintegratsioon on palju enamat kui ainult ülemaailmne rahandus. Ukraina WTOga seotud ootuste puhul ja täna alanud vabakaubanduslepingu alastel läbirääkimistel tuleks seda arvesse võtta.

Autor: Peter Mandelson

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt