6. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Rock'n'roll, tankid ja vabadus Endlas

"Rock'n'Rolli" lugu algab augustis 1968, mil Vene tankid sõitsid Prahasse ning kulgeb läbi järgneva 22 aasta paralleelselt Inglismaal ja Tšehhis.

Jan (Andres Noormets) on Tšehhi üliõpilane, kes elab ja hingab rokkmuusikast.

Jani õppejõud Max (Jaan Rekkor) on Cambridge'i ülikooli filosoofiaprofessor, kes usub kommunistlikusse ideoloogiasse. "Kerge on olla kommunist, kui sa elad keset üldist heaolu ja see jääb ainult idee tasandile," räägib oma heasüdamlikust tegelasest Jaan Rekkor.

Maxi tütar Esme on hipist lillelaps, kes suitsetab tagaaias kanepit ja kuulab Pink Floydi.

Kahte maad ja kolme põlvkonda ühendav lugu lõpeb 1990. aastal, mil kommunistliku režiimi raudne eesriie hakkab langema. Vene tankid sõidavad Prahast välja ning Rolling Stones tuleb Strahovi staadionile esinema.

Lavastuses kõlab rohkelt rokkmuusikat erinevate kultusmuusikute esituses, nagu näiteks Syd Barrett, John Lennon, Pink Floyd, Rolling Stones ja Velvet Underground.

Jaan Rekkori sõnul on see muusika lavastuses üks väga oluline tegelane. Võib rääkida, et ühe süsteemi lõhkusid ideed või inimeste kangelaslikkus. Lähemal süüvimisel paistab aga, et kokkukukkumise kutsus esile hoopis midagi lihtsamat ja inimlikumat. "Üks asi olid tšehhi tankid ning teine mingi pöördumatu muutus muusikas ja maailmatajus üldse," arutleb ta. 60. aastad muutsid maailma ning Stoppard lihtsalt vaatab mõningaid aspekte sellest. Näidendi paremale mõistmisele tulevad kasuks nii teadmised lähiajaloost kui ka isiklik kogemus totalitaarsest režiimist.

Lavastusgrupi liige Heiti Pakk toob võrdluseks, et kui eestlased laulsid ennast vabaks 80. aastate lõpus, siis tšehhide põrandaalune laulev kontrrevolutsioon toimus ammu enne, ning sai ajendiks sotsmaades enneolematule inimõiguste aktsioonile 1977. aastal. Lisaks analüüsib Stoppardi näidend tema hinnangul väga tõsiselt, mis juhtub siis, kui inimeste jaoks olulised ideed või püüdlused oma tähenduse kaotavad. "Rokkmuusika on hea näide, sest laulud, mida kunagi kuulati kui ilmutust, tunduvad mõne aja pärast õige naiivsed."

Juhtimiskonsultandina tuntud Heiti Paki jaoks on töö Endlas esimene kord lavastajakätt proovida, kuid mitte esimene koostöö teatriga. Viis aastat tagasi kasutas Pakk juhtimiskoolitust läbi viies teatri ja näitlejate abi rollimängude esitamisel.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt