9. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vanem maja tagab kvaliteedi

Vanasse majja korteri ostnu läheb kindla peale, eriti kui renoveeritud on nii korter kui ka maja. Uues majas on kõik uus, naabrid on noored ning korterite arv ühe maja kohta väiksem kui paneelmajades.

Vanemate majade puhul tasuks eelistada arhitektuuriväärtuslikke elamuid, nagu Stalini-aegsed kortermajad või Eesti-aegsed puitmajad. Teisalt mängib olulist rolli ka ümbruskond, millest hinnatuimad on Kadrioru ja Kalamaja miljööväärtuslikud piirkonnad.

Samuti leidub Eesti-aegseid puitmaju Kassisaba piirkonnas. Paljud neist on korda tehtud ka n-ö arendusprojekti käigus, kus on vahetatud kõik tehnovõrgud ning renoveeritud fassaad ja trepikojad. Sellistes majades on vanaaja hõng juures, kuid samas vastab kõik tänapäeva standarditele. Vanematel majadel on tihti ehituskvaliteet parem, kuna inimesed on need renoveerinud enda jaoks ning kasutanud kõrgema kvaliteeditasemega materjale.

Uutes korterelamutes on samuti olemas omad head ja vead. Uues majas on meeldiv, et kõik on värskelt tehtud ning puhas. Samuti on elanikkond seal üldiselt sotsiaalselt parema taustaga.

Planeeringud on sageli etemad kui vanades majades. Korterid on avarad ning valgusküllased, samuti on ehitusjärgus elamus võimalus inimesel endal sobilikku planeeringut kohandada. Uute kortermajade kasuks on väiksem arv kortereid. Probleeme võib uute kortermajade puhul olla seinte läbikostvusega ning ehituskvaliteediga. Tuleb tunnistada, et 2005.-2007. aastate majadest paljud on ehitatud kiiruga ning ehitusmeeste nappuses võeti tööle ka väiksemate oskustega inimesi. Seinad on värvitud hooletult või on jäänud viimane kiht värvi üldse seinale kandmata, katused ei pea vett või kostuvad seinad läbi.

Enamiku nendest muredest lahendab aga garantiiaeg, mille jooksul kõrvaldatakse ilmnenud vead. Eelnev jutt ei käi kindlasti kõikide sel ajal ehitatud majade kohta. On ka neid, kus väga palju on rõhku pandud kvaliteedile ning elanike mugavusele.

Kui aga raha napib nii uue korteri kui ka renoveeritud vanemas majas paikneva korteri ostmiseks, on hea võimalus paneelmajade korterid. Ka neid annab väga kenasti renoveerida. Paljude majade fassaadid, trepikojad ja liftid ongi juba korda tehtud.

Paneelmaja korterite kasuks räägibki eelkõige odav hind, võimalikud ehitusvead on juba ilmnenud ja kõrvaldatud. Olulist rolli mängib ka see, et magalates on hea infrastruktuur.

Lõpliku otsuse saab teha igaüks ise olenevalt rahalistest võimalustest ning nõuetest uue elamispinna suhtes.

Autor: Kristjan Reinoja

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt